Tømrerlærling Ludvig Nordstoga og daglig leder Hans Inge Gudmundsen i Byggfag Opplæringskontoret Telemark bruker dagen på å bygge gode holdninger på Ælvespeilet i Porsgrunn. (Foto: Byggmesteren)

Medbyggerne samler 300 lærlinger i Porsgrunn om gode holdninger

– I dag bygger vi gode holdninger mot a-krim, svart arbeid, rus og farlig kjøring hos 300 lærlinger i Telemark, sier daglig leder Hans Inge Gudmundsen i Byggfag Opplæringskontoret Telemark.

Lærlingesamlingen omfatter 300 ungdommer som nå utdanner seg innen tømrer- , betong- , murer- , maler- , isolatør- , taktekker- , rør og elektrofagene. I tillegg er en del VG2-elever invitert inn til samlingen i Porsgrunn.

– Gode holdninger er ferskvare

På kulturhuset Ælvespeilet møter lærlingene foredragsholdere fra politiet, Arbeidstilsynet, Skatteetaten, regionalt verneombud og Fellesforbundet samt Trygg trafikk. På tampen av dagen blir det også innlegg fra Leo Ajkic om rus.

– Det er mye vi skal gjennom, men disse temaene er viktige for ungdommene våre når de skal ut i arbeidslivet, sier Hans Inge Gudmundsen.

Lærlingene har fått fri av sine lærebedrifter til samlingen som arrangeres av Medbyggerne – et samarbeid mellom offentlig sektor, partene i arbeidslivet og bygge- og anleggsbransjen i Vestfold og Telemark – for å fremme hvitt arbeid.

– Medbyggerne har stor støtte ute i lærebedriftene til dette. Fordi alle er enige om at vi må bygge gode holdninger mot svart arbeid i byggebransjen. Og da må vi forklare dette for ungdommene som ikke kan dette allerede. De vet ikke at svart arbeid skader samfunnet, bransjene og vår felles velferd, forklarer Gudmundsen.

– Gode holdninger mot svart arbeid er ferskvare så denne typen lærlingsamlinger vil nok opplæringskontoret, lærebedriftene og Medbyggerne fortsette med, sier daglig leder Hans Inge Gudmundsen i Byggfag Opplæringskontoret Telemark.

Som leder av opplæringskontoret mener Gudmundsen at ungdom trenger tydelige grenser for å lykkes i jobben og livet sitt.

– Når du blir lærling kommer mulighetene for svart arbeid og andre utfordringer inn i livet ditt. Her har vi som er voksne i bransjen en plikt til å forberede ungdommen, sier lederen for opplæringskontoret og legger til at lærlingsituasjonen er forholdsvis god i Telemark i 2023.

– Selv om deler av byggebransjen nå gruer seg til vinteren, har vi fått ut alle kandidatene i år og det er faktisk noen ledige læreplasser. Selv om byggebransjen på kort sikt går inn i en litt usikker tid, så vil behovet for nye håndverkere vokse videre i Telemark, avslutter Hans Inge Gudmundsen.

– Vi har jo hørt historier

Tømrerlærlingene Imre Stensrud og Harald Fjellhaug er halvveis i lærlingsamlingen og synes det er bra med en oppfriskning om arbeidsrettigheter, tilsyn og hvorfor de skal skatte av inntektene sine.

– Vi har jo hørt noen historier om svart arbeid, men dette er ikke noe vi har møtt selv. Men det er klart, nå kan vi litt mer om hvordan sånt foregår, sier Stensrud og Fjellhaug.

Imre Stensrud og Harald Fjellhaug er tømrerlærlinger hos Mustad Bygg i Langesund.

Et viktig tema for tømrerlærlingene er innlegget til Trygg Trafikk. Begge har tydelige meninger om trafikksikkerhet på jobb.

– Vi må ta ansvar og alltid kjøre forsiktig. Du kan ikke råkjøre i firmabilen og blir du tatt i privatbilen er konsekvensene den samme. Som tømrer i Telemark er vi dønn avhengig av bil og må bruke huet, sier Stensrud og Fjellhaug på lærlingsamlingen i Porsgrunn.

Godt oppmøte: Hovedsalen på Ælvespeilet er fylt med lærlinger og VG2-elever som får kunnskap om alt fra rettigheter i arbeidslivet til hvordan et tilsyn på byggeplassen foregår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *