Markeds- og innovasjonsleder Steinar Lyseng i Vyrk AS med et utvalg av bærekraftpanel. (Foto: Vyrk)

Mer bærekraftig med pant på panel

Panelprodusenten Vyrk bygger videre på mange års erfaring når de lanserer en type bærekraftpanel som kan tas ned og brukes om igjen eller leveres inn og pantes.

– Bærekraftpanelet henter inspirasjon fra det tidligere populære Trysil-panelet. Det er kortreist og norsk, har et sirkulært livsløp og leveres med egen, unik panteordning, skriver produsenten i en blogg.

Panteordningen er Vyrk alene om i hele verden, hevder produsenten.

Panel med flere liv

– Panelet har et sirkulært livsløp, fordi vi ønsker å endre tankesettet om at panel produseres, brukes og deretter blir brent eller kastet, sier Steinar Lyseng, som er marked- og innovasjonsleder i Vyrk.

Panelet har en kjerne av resirkulert tremateriale, med en finért overflate.  Det har et skinnesystem som skal gjøre montering og demontering enkel.
Panel som blir levert inn, vil kunne endres til et annet utseende av for eksempel eik, bjørk eller valnøtt, eller bli kvernet opp til å bli en ny kjerneplate. Bakteppet er at Vyrk ønsker å få flere kvadratmeter vegg ut fra hver kubikkmeter hogd skog.

Bærekraftpanel som skal pantes, må leveres inn ved ett av Vyrks fire   produksjonsanlegg som alle ligger i Innlandet: Rogne i Valdres, Trysil, Stange og Brumunddal.

 

60 års erfaring i Trysil

I over 60 år er det produsert bygningsplater i tre ved Vyrks produksjonsanlegg i Trysil. Nå er det bygd videre på denne kompetansen, i nært samarbeid med arkitekter, Klosser Innovasjon og Innovasjon Norge. Resultatet er et panel med høye estetiske og tekniske kvaliteter tilpasset vår tid og det grønne skiftet, skriver Vyrk.

 

Nominert til innovasjonspris

Vyrk er en av åtte nominerte til Byggenæringens Innovasjonspris som deles ut på Bygg reis Deg i oktober.
De øvrige nominerte er: Asak FLYT fra Asak Miljøstein, Respo Sirkulærterrazzo fra Ellingard Naturstein AS, SmartKalk Miljø fra Holte AS, Init fra Kvist Solutions AS, BEAst Supply 4.0 fra Byggstand, TØRN fra Tørn AS, Byggebransjens nye elektrifiseringspartner fra Aneo Build AS.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *