Hilti Jaibot foran Motek sitt hovedkontor i Oslo. (Foto: Motek)

Motek lanserer Hilti Jaibot i Norge

– Boreroboten Hilti Jaibot er utviklet for tak- og veggboring samt å utnytte BIM-design og alle mulighetene som det byr på. Samtidig tar roboten HMS og framdrift til neste nivå, sier Motek.

– Det er vanskelig for byggebransjen å holde produktiviteten oppe. Press på marginer og mangel på kvalifisert arbeidskraft er noen av årsakene til dette. Ved å utnytte mulighetene digitalisering og utvikling gir vil man kunne kompensere for dette, uttaler leverandøren Motek i en pressemelding.

Nøyaktig på krevende oppgaver

Med Jaibot kan man bruke detaljert design av eksempelvis felles føringsveier for å realisere BIM-to-Field på en helt ny måte. Jaibot styres av en totalstasjon og plasserer, borer og identifiserer hvert hull med et fagspesifikt terningsmerke.

I tillegg sender den prosjektoppdateringer tilbake til systemet, slik at man kan spore fremdriften i sanntid. Slik åpnes muligheten for ytterligere prefabrikasjon og økt produktivitet. Under kan du se en kort film fra Hilti om roboten:

– Teknisk sett er dette et semi-autonomt system. Selv om det ikke krever en ekspert til å styre Jaiboten, krever det menneskelig innspill og tilsyn, sier Tom Nord, produktsjef hos Motek.

God HMS med robot

En av de store helseutfordringene på byggeplasser er støv. Derfor har Jaibot et effektivt støvfjerningssystem som sikrer at operatøren og annet personell ikke kommer i kontakt med betongstøvet. Sammen med dette er en annen HMS-fordel at det holder med én opplært operatør som jobber med roboten.

Slik avlastes resten av arbeidslaget så de kan konsentrere seg om andre oppgaver. I tillegg skånes de fra krevende og repetitiv boring, med alle helseutfordringer det kan bidra til, skriver Motek.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *