Daglig leder Emil Andresen Rygh i Sirkulær Ressurssentral og bærekraftansvarlig Jennifer Lamson i Höegh Eiendom i det store ombruksteltet. (Foto: Höegh Eiendom)

Tirsdag åpner Europas største ombrukssentral

Et 4.500 m² stort byggetelt åpner tirsdag dørene til det som regnes for å være Europas største sentral for ombruksmaterialer.

Sirkulær Ressurssentral ligger på Økern i Oslo og skal gjøre ombruk av byggematerialer lettere, heter det på nettsidene.

– En av de store utfordringene vi ser i dagens marked, er at det er mismatch mellom når materialer kan doneres og når de kan tas i bruk, fastslår sier Emil Andresen Rygh, daglig leder i Sirkulær Ressurssentral.

­– Fordi man ikke har løsninger for mellomlagringsperioden, ender det ofte med at fullt ombrukbare varer går til gjenvinning eller deponi. Med Sirkulær Ressurssentral og Ombygg kan vi realisere en større ombruksgrad enn det vi har i dag, sier han i en pressemelding fra Höegh Eiendom. Selskapet er en av flere aktører bak den nye ombrukssentralen.

Les også: Store næringsareal blir boligkvartal

Gjenbruk fra regjeringskvartalet

Det 4.500 kvadratmeter store byggeteltet som huser ressurssentralen, stod tidligere i Regjeringskvartalet og er donert av Statsbygg. Sirkulær Ressurssentral er et samarbeid mellom en rekke aktører tilknyttet byggebransjen og byutvikling.

Positive byggherrer

– Vi ser at byggherrene er veldig positive. De er ofte bestillere, og kan legge press på entreprenør, som i stor grad er den handlende part som kjøper inn byggevarer. Vi har fått med mange strategiske partnere til nå, både offentlige og private. Statsbygg, Oslobygg, Mustad Eiendom, OBOS Eiendom, Gjensidige, EBA/EBAO og Höegh Eiendom er alle med, for de ser at det er et behov som må løses og at man ikke får det til alene, sier Rygh.

 

Løser logistikkutfordringer

Jennifer Lamson, bærekraftansvarlig i Höegh Eiendom, gleder seg over hvordan Sirkulær Ressurssentral og Ombygg vil bidra til å løse mange av de praktiske logistikkutfordringene knyttet til ombruk i dag.

– Nå vil vi kunne samle på alt fra store mengder glassvegger og radiatorer til større ting som stålbjelker og søyler. Til nå har vi bare kunnet ombruke ting vi har hatt plass til å mellomlagre i kjelleren. Med denne løsningen vil både vi og andre kunne lykkes med ombruk i enda større skala. Vi vil kunne se hva andre har av overskuddsmaterialer, og samtidig gjøre våre overskuddsmaterialer tilgjengelige for andre. Når alt blir systematisert og kategorisert, blir varene dessuten lettere å omsette, sier Lamson.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *