Mesterhus og direktør Karl Arne Jespersen skal feire 50 års jubileum i tre dager med 500 deltakere på Cirkus i København. (Foto: Cirkus Copenhagen, Mesterhus)

Mesterhus feirer 50 år med 500 gjester

– Vi skal ha den største samlingen for medlemmer noensinne i København. Jeg gleder meg til å vise fram våre planer for økt energisparing, byggesystemer og nye husmodeller, sier kjededirektør Karl Arne Jespersen.

– Det er helt fantastisk. Tre år på overtid og etter to avlysninger kan vi endelig feire jubileumet vårt, sier Jespersen til Byggmesteren på telefon fra København. Her holdes jubileumskonferansen «Kraft» som skal gjøre stas på byggmesterbedriftene som har bygget 50 000 boliger i Norge siden 1970.

Selve årsdagen i 2020 ble kun markert med fem medlemmer og tre ansatte på grunn av smittevernet: Mesterhus feiret 50 år med ballong og bløtkake

– Men det viktigste i helgen er å se fremover og dele våre planer for Mesterhus i årene som kommer, fastslår Jespersen.

Kraftbruk enda viktigere for kunder og håndverkere

Energieffektivisering og bærekraft er hovedtemaer på jubileumskonferansen.

– Nå skal vi hjelpe Norge med å spare strøm! Mesterhus har lange tradisjoner for å møte dagens krav til energieffektive boliger, sier Jespersen og minner om at huskjeden var først ute med å bygge en rekke passivhus i Oslo.

Under kan du se en film om oppstarten og de fem første tiårene til Mesterhus:

Medlemmene i Mesterhus har de siste månedene blitt kurset på energirådgivning i samarbeid med GLAVA.

– Nå er 70 prosent blitt sertifiserte energirådgivere. Da har vi også energikompetansen på plass når kundene ringer, sier Jespersen. På jubileumskonferansen skal han presentere data fra huskjedens årlige forbrukerundersøkelse – Boligkjøperbarometeret.

– Det mest oppsiktsvekkende er hvor mange huseiere og kjøpere som nå vil ha energivennlige boliger og hvor få som har gjennomført Enøk-tiltak som monner, forklarer kjededirektøren.

Han synes det er leit at myndighetene ikke har innført enkle støtteordninger til energisparing i privatboliger.

– Vi har en historisk mulighet til et krafttak på boliger nå siden det er ledig kapasitet hos de utførende. Den muligheten varer ikke lenge, fastslår Jespersen.

– Norge bruker nå like mye penger på strømstøtte som på grunnskolene. Det er på høy tid at myndighetene innfører en raus ordning for tradisjonelle Enøk-tiltak som skifte av vinduer, etterisolering og takskifte, sier kjededirektør Karl Arne Jespersen. (Foto: Mesterhus)

Målet for huskjeden er å vokse videre innen nybygg og ROT-markedet.

– Selv om markedet er tungt akkurat nå, så øker Mesterhus sine markedsandeler og det er vi fornøyd med. Vi skal være best og størst på eneboliger – og ta en vesentlig del av småhusmarkedet som består av ene- og tomannsboliger samt rekkehus.

Tror på bedre tider i 2024

Mesterhus ser lovende tegn på at flere vil kjøpe bolig og pusse opp fremover.

– Vi tror at bunnen nås rundt påsketider og at markedet så flater ut. På slutten av 2023 vil dette bedre seg noe. Samtidig vokser underskuddet i boligforsyningen: Det ble bygget 10 000 færre boliger enn behovet i 2022 og vi får nok det samme underskuddet på nye boliger i år. På et tidspunkt kommer det en stor reaksjon i markedet på dette – da blir det betydelig vekst i nybygg fordi vi har for få boliger, forteller Jespersen.

Storsatsing på Enøk og effektivitet: Håndverkerne i Mesterhus må bygge mindre boliger smartere de kommende årene. (Foto: Mesterhus)

Når lånerenta stabiliserer seg, tror kjededirektøren at markedet snur.

– Vi ser allerede at bruktmarkedet beveger på seg. Oslo går ganske bra og bruktmarkedet i de store byene er greit, sier Jespersen.

Mesterhus vil presentere flere nye husmodeller på jubileumskonferansen. Jespersen tror at huskundene helst vil kjøpe grønnere og mindre boliger i 2024.

– Vi må bygge mer bærekraftige boliger som bruker mindre materialer. Tomtene blir mindre og byggekostnadene øker, da må vi svare med boliger som oppføres effektivt med byggesystemet vårt og som har mindre areal enn tidligere, forklarer han.

Mesterhus vil satse på mindre husmodeller fremover for å redusere byggekostnadene og redusere prisene. Her sees tomannsboligen Vågen som allerede tilbys i huskatalogen. På jubileumskonferansen får medlemmene møte nye og mindre alternativer. (Illustrasjon: Mesterhus)

Jespersen er optimistisk på vegne av medlemmene i Mesterhus.

– Som for 50 år siden er småhusmarkedet det viktigste for oss. Nye leiligheter er bra for noen, men for dyre og små for barnefamilier og en rekke andre kundegrupper. Smarte tomannsboliger og rekkehus er fortsatt den beste veien inn på boligmarkedet i 1970 og 2023, sier kjededirektør Karl Arne Jespersen i Mesterhus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *