(Illustrasjonsfoto: Unsplash)

ID-tyvene kan lykkes om du ikke har totrinns pålogging

Synes du det er kjedelig med totrinns pålogging på e-posten? Ja, men det kan sikre deg mot ID-tyveri, påpeker Frende forsikring.

– Nesten halvparten av oss har ikke sikker nok pålogging på sosiale medier eller e-post. De er ekstremt sårbare for ID-tyveri, sier Tron Ingebrigtsen, IT-sikkerhetssjef i Frende Forsikring.

En undersøkelse Norstat har gjort for Frende viser at mange nordmenn har lite beskyttelse av viktige kontoer. 27 prosent har ikke totrinns pålogging på verken e-post eller sosiale medier, og 15 prosent aner ikke hva totrinns pålogging er i det hele tatt, forteller Frende i en pressemelding.

Som en ekstra lås

Totrinns pålogging er som en dobbel lås. Passordet ditt åpner den ene låsen, en engangskode fra app, tekstmelding eller kodebrikke åpner den andre. Engangskoden bekrefter identiteten din når du logger deg inn på en tjeneste. Totrinns pålogging gjør kontoen sikrere fordi den hindrer andre å logge inn, selv om de kjenner passordet ditt, forklarer Norsk senter for informasjonssikring.

Les mer: Slik skrur du på totrinns pålogging

20 prosent økning i 2022 


– Siden i sommer har vi sett en økning på 20 prosent i saker der folk har mistet kontrollen over kontoene sine i sosiale medier eller e-post, sier Tina Jerstad i Tenerity, et selskap som hjelper folk som er blitt offer for økonomisk svindel på nettet.

«Ikke åpne meldinger fra meg, jeg er blitt hacket», har du sikkert sett mange skriver på Facebook. Ekspertene på datakriminalitet forventer at kontokapring vil bli enda mer utbredt i år.

– Å overta kontrollen til digitale kontoer, er en viktig del av verktøykassen for svindlere og når så mange ikke beskytter kontoene sine godt nok, vil det fortsette å være en mye brukt metode for de kriminelle, sier hun i pressemeldingen fra Frende.

Som å sykle uten hjelm

– Å bare ha ett passord som beskyttelse på kontoene dine, er som å sykle på en trafikkert vei uten hjelm. Du kan håpe at det går bra, men så fort det skjer noe uventet, er du ekstremt lite beskyttet, sier Jerstad.

– Uten totrinns pålogging kan du bli utestengt fra kontoen din, miste kontrollen over alt du har der og utsette vennene dine for svindel. Svindlerne kan sende meldinger fra din Messenger, e-post eller Instagram-konto, men de er slett ikke fra deg, sier Ingebrigtsen i Frende.

– Du får ikke beskjed hvis noen endrer passordet på e-postkontoen din heller, så svindelen kan pågå en stund før du får reagert, sier Jerstad i Tenerity.

Dataangrep er dagligdags


Det er ikke bare hvis du er uheldig og deler noe du ikke burde med en svindler at du kan bli utsatt. Opplysninger og passord havner stadig i hendene på kriminelle i ulike lekkasjer fra databaser uten at du vet om det.

– Dataangrep er blitt hverdagskost, sier Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og det er noe vi absolutt kan stille oss bak, sier Tina Jerstad i Tenerity.

– Vi hører stadig vekk om datainnbrudd hvor passord kan være på avveie. I fjor høst var det blant annet et innbrudd hos Domeneshop som gjorde at data knyttet til mer enn 300 000 e-poster ble stjålet. Vi vil absolutt anbefale å bruke forskjellige passord fra nettsted til nettsted, i tillegg til totrinns pålogging, sier Tron Ingebrigtsen i Frende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *