Uvettig strømsparing i hus og hytter kan gi store vannskader - og avkortet forsikringsutbetaling. (Foto: If)

Noe å tenke på i kulda: Dyr strøm dobler frostskadene  

Forsikringsselskapet If har de siste ukene mottatt uvanlig mange skademeldinger om rørbrudd og frostskader. Feilaktig strømsparing og kulde fører til store vannlekkasjer.

Hittil i vinter har If registrert over 50 frostskader med brudd i vannrør i hjem og hytter.

– Det er omtrent dobbelt så mange som normalt på denne tiden. Dyr energi og feilslåtte forsøk på strømsparing får nå sitt utslag i frostspreng i rør hjemme hos folk. I den største skaden hittil er det ødeleggelser for over 350 000 kroner, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Hvis du drar bort i jule- og nyttårshelgen, husk at det bør være rundt 10 plussgrader i alle rom der det går vannrør. Å slå av all oppvarming er nærmest som å be om vannkaos hjemme, sier han.

Risikerer avkorting

Forsikringsselskapene har mulighet til å korte ned på erstatningen dersom du har opptrådt grovt uaktsomt.

Forebygging og begrensning av skader er noe du er pliktig til å bidra til selv, ifølge forsikringsavtaleloven.

– I noen frostsaker i vinter har vi dessverre avkortet 15-20 prosent på grunn av grov uaktsomhet. I ett tilfelle 50 prosent. For å unngå skader hjemme, er det viktig å tenke over at vann og kulde er en dårlig kombinasjon. Strømsparing er bra, men tenk over hvilke konsekvenser enkelte strømsparingstiltak kan få. Ikke slå av all varme på hytta uten å stenge vanninntaket samtidig. Husk tilstrekkelig varme i alle rom med vannrør hjemme, sier Clementz.

Tar uker å utbedre

– I vinter er det spesielt viktig å gjøre de riktige tingene når strømmen er så dyr. En alvorlig vannskade på hytta vil gjøre den ubrukbar i lang tid. Oversvømmes kjelleren av vann hjemme, vil boarealet ditt bli begrenset i ukesvis mens tørking og utbedring blir gjort av håndverkere som jobber for forsikringsselskapet, sier han.

Sist vinter hjalp forsikringsselskapene til ved 2200 frost- og vannskader i boliger og hytter. Kulda gjorde ødeleggelser for over 156 millioner kroner, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *