(Illustrasjonsfoto: Fremtind)

Forsikringsselskap vil gjenbruke byggematerialer

Forsikringsselskapet Fremtind vil forhindre at tonnevis med materialer skrotes hvert år. Håndverkere og entreprenører kan vente seg krav om gjenbruk.

Selskapet har ikke jobbet med gjenbruk av byggematerialer før, men vil denne høsten samarbeide med startup-selskapet Loopfront om en pilot for å øke gjenbruken av byggematerialer.

– Vi registrerer mange boligskader som krever gjenoppbygging, og kaster hundrevis av tonn med byggematerialer i forbindelse med skadeoppgjør hvert år, sier Benjamin Raugland i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Som innkjøper av entreprenør- og håndverkstjenester, har vi mulighet til å øke gjenbruken av byggematerialer, sier han i pressemeldingen.

Fremtind har i første omgang satt mål om å gjenbruke 25 prosent av alle materialer. Samarbeidet vil gi bedre svar på hvor mye som faktisk kan gjenbrukes.

Må bli slutt på at alt havner i søpla

– Vi må endre dagens praksis hvor nesten alt av brukte byggematerialer havner i søppelcontaineren. I stedet for å kaste og kjøpe nytt, må vi gjenbruke mer. Da sparer vi både klimautslipp og penger, sier daglig leder i Loopfront, Michael Anthony Curtis.

Loopfront tilbyr en teknologiplattform som muliggjør mer gjenbruk av materialer. Alle som på en eller annen måte jobber i bransjen eller med byggematerialer, kan bruke denne plattformen.

Materialknapphet framskynder omstilling

Fremtind får innmeldt nær 36 000 skadesaker på boliger og bygg hvert år. I snitt vil over 7 000 av disse ende med at boliger må repareres eller bygges opp helt på ny. Materialkostnader står for nær 35 prosent av skadeoppgjøret på boliger og bygninger, og prisene på materialer øker.

– Samtidig har både pandemi, krig og utfordringer i skipstrafikken svekket tilgangen på materialer betydelig. Dette framskynder en allerede nødvendig og ønsket omstilling. Entreprenørene og håndverkerne vi har avtale med kommer til å hilse dette velkommen, mener Raugland.

Skjerper miljøkrav til håndverkere

I 2023 skal Fremtind reforhandle avtalene de har med sine 16 leverandører innenfor tømring, og entreprenør- og skadesanering.

– Vi skjerper miljøkravene og skal følge opp leverandørene enda tettere. Vi vil stille krav til gjenbruk av materialer. Vi skal også jobbe for å reparere flere konkrete bygningsprodukter, som for eksempel laminat og parkett, sier Raugland.

Sparte 20 millioner på gjenbrukte materialer

Loopfront har blant annet jobbet med Asker kommune med gode resultater. Kommunen har spart 20 millioner kroner på kommunale byggeprosjekter gjennom å benytte brukte materialer. I Trondheim prøver de nå ut deling av byggematerialer med en eiendomsaktør, i en tid med stor mangel på materialer.

En kommentar til “Forsikringsselskap vil gjenbruke byggematerialer

  1. Man kunne fått redusert utslippene om man var strengere på utførelse av isolasjonsarbeider. Det ser jeg feil på overalt hvor fagfolk er inne. Gliper og åpninger. I tillegg til økt energibruk gir det dessuten en betydelig kondensfare.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *