Boligbyggelaget Vestbo vil gjerne presentere denne oppgraderingen som et godt eksempel.

Eksempel til etterfølgelse, håper Vestbo

I Øvre Våkleivåsen borettslag i Bergen tenker beboerne langsiktig. De fire lavblokkene deres fra 1983 blir derfor energioppgradert til dagens standard.

– Det begynte med at det trengtes enkelt vedlikehold etter års slitasje, men da dette ble drøftet på beboermøter, klagde beboere over kalde leiligheter med dårlig inneklima. Det tok vi tak i, sier gruppeleder Per-Steinar Nilsen i boligbyggelaget Vestbo.

Les også: En energioppgradreing av dimensjoner

Nilsen og prosjektleder Mats Tranøy visste av erfaring fra andre borettslag at det vil være store fordeler om vedlikeholdet som alle kan se behov for, kunne følges av en standardheving for hver leilighet og borettslaget som helhet.

Men det er slett ikke alle borettslag som får nødvendig aksept blant beboerne til å sette i gang. For her følger det store kostnader med. Økte månedlige utgifter som dette, har ført til at andre prosjekt er skrinlagt.

 

Styret tenkte framover

– I dette borettslaget var styret svært framoverlente. De så hvor viktig det ville være å gjøre utbedringene nå så borettslaget kan leve på dem i årtier framover, konstaterer Nielsen.

Malte fasader og rekkverk preget lavblokkene før rehabiliteringen.

Han anslår at investeringskostnaden for hver leilighet beløper seg til vel 500 000 kroner for de minste til nesten 880 000 kroner for de største. Alt blir finansiert med lån som har lengre nedbetalingstid enn Husbankens 30 år.

Nilsen håper dette borettslaget kan bli et eksempel til etterfølgelse for andre borettslag som er tilknyttet Vestbo.

 

Helheten avgjorde

– Fire firmaer ble forespurt om å gi tilbud på jobben, og to ble med til forhandlinger. Begge firmaene var kjente fra gode arbeider de har gjort for andre borettslag tidligere. Så helheten i tilbudet og prisen ble avgjørende for at K A Løvik ble valgt, forklarer Mats Tranøy.

Total kontraktsum er 40 millioner inklusive tak over tak.

Kontrakten omfatter skifte av takstein med tilleggsisolering og vindtetting i taket, skifte kledning, tilleggsisolere og vindtette veggene, skifte rekkverk på verandaer, bytte vinduer og balkongdører samt sette inn balansert ventilasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.