Lars fikk en tøff start på tømrerlivet. (Foto: C .Kunøe, Byggmesteren)

– At jeg kan være åpen om mine problemer på jobben betyr mye for meg

TRONDHEIM: – Det er mange som sliter psykisk men skjuler det, særlig på jobb. Ved å stå fram håper jeg at andre våger å åpne seg og at sjefene hører dem, sier tømrer Lars Jakobsen i Timberbygg.

Som 18-årig tømrerlærling i Namsos har han arbeid som venter ute på kanten av bygget tre etasjer oppe.

Les også: Feilvalg og frafall

– Jeg tar slegga og tenker at dette må jeg gjøre. Så detter jeg. Da jeg lander på føttene, får jeg helt panikk for det gjør så utrolig vondt i ryggen. Er jeg blitt lam?

Ambulansen kommer og Lars undersøkes på sykehuset. Tilsynelatende går det bra, selv om muskulaturen i ryggen er skadet. Arbeidstilsynet henlegger saken om mangelfull sikring og lærebedriften gir Lars all skyld for ulykken.

– Jeg sykemelder meg på grunn av ryggen og får da beskjed om å si opp læreplassen, ellers vil de gi meg sparken. Det gjorde noe med meg, forteller Lars til Byggmesteren.

– Med en fysisk skade vet alle hvordan du kan bli bra igjen. Med psykiske lidelser er det mye vanskeligere fordi ingen vet akkurat hva som hjelper, sier tømrer Lars Jakobsen (29) i Timber Bygg. (Foto: C .Kunøe, Byggmesteren)

Han blir sittende hjemme i syv måneder før han får fullført læretida hos byggmester Steinar Jakobsen. Her tar han svennebrevet og trives.

– Samtidig mangler jeg trua på meg sjøl og det syns. Selv om Steinar gir meg gode skussmål, blir vi uenige og jeg bruker ryggen som unnskyldning for å sykmelde meg.

Ung og usikker

Som tyveåring har Lars arbeid som venter og eget hus som skal pusses opp. Han stenger seg inne og orker ingenting. Jobben sier han opp.

– Jeg er langt nede og ser ingen vei tilbake. Du trenger hjelp som om du har brukket noe, men ikke vet hva. Jeg bor i sofaen, sover i 12 timer og er helt utslitt når jeg våkner.

Alkohol og et vanskelig kjæresteforhold fører Lars helt ut på kanten en gang til.

– Jeg våkner opp i stua og ser blålysene utenfor. Og tenker «nå får jeg hjelp», forteller Lars.

Han har ingen gode minner fra disse årene. (Foto: C .Kunøe, Byggmesteren)

– Jeg måtte selge huset og flyttet fra Namsos til Levanger. På en liten plass blir det rykter og sladder fra mange som visste mer om hva jeg feilte enn jeg selv gjorde.

I Levanger konsentrerer han seg om å jobbe og sove.

– Å jobbe gir mestringsfølelse og får deg videre i livet. Og for første gang er det en kollega som jeg kan snakke med om dette. For nå sliter jeg med å holde maska på jobb, sier Lars.

Han møter Hun og blir samboere. De bestemmer seg for å flytte til Trondheim i 2017. Den første annonsen Lars får opp når han søker etter jobb på Finn, er fra Timberbygg.

Tillit i Timber

På intervjuet merker Lars at det er en annen kultur i Timberbygg. Han tar en råsjans og forteller om problemene sine, selv om det er over 50 søkere til stillingen.

– Du kommer til å passe godt inn her, svarer daglig leder Anders Øiaas.

Jobben som tømrer i Trondheim blir et vendepunkt i livet, men Lars har gode og vonde perioder. Han innser at han har skader inni seg som ikke går bort av seg sjøl.

– Selv om jeg var åpen med Anders, så visste ikke de andre at jeg sleit. Det var godt å fortelle alle om dette. Jeg tror det er viktig at du slipper å holde maska, at du ikke går og skammer deg over disse plagene i årevis på jobben, sier Lars.

Lars fikk en tøff start på tømrerlivet. (Foto: C .Kunøe, Byggmesteren)

Han ber Øiaas om hjelp til behandling. Dagen etter har han sin første time med psykolog gjennom bedriftshelsetjenesten. Han behandles for depresjon og får diagnosen ADHD.

– Jeg har vært ekstremt heldig med den hjelpen jeg har fått både fra Anders, psykologene og fastlegen. Nå trenger jeg ikke lenger å late som at alt er fint. Jeg kan si at jeg har en dårlig dag, sier Lars.

Han tenker på alle de som sliter uten å ha noen å snakke med.

– Selvmord og uførhet tar altfor mange unge menn. Hvorfor det er blitt sånn, veit jeg ikke , men jeg vet at vi må vise mer forståelse, være åpne og lytte når noen sier at nå er det vondt. Da gir du ham en ny sjanse i livet, sånn som jeg fikk, sier tømrer Lars Jacobsen.

Vær et godt medmenneske

– Når en ansatt er åpen med meg, kan vi finne en løsning sammen, sier daglig leder Anders Øiaas i Timberbygg.

Han er glad for at Lars våget å si fra.

– Selv om slike plager er vanskelige å se og forstå, så respekterer jeg dem fullt ut. Generelt mener jeg at folk med psykiske lidelser bør være åpne om dette med sin nærmeste leder, sier Øiaas.

– Jeg respekterer fullt ut en ansatt som forteller at han sliter psykisk, sier daglig leder Anders Øiaas. (Foto: C. Kunøe)

Men psykolog er han ikke.

– Vi kan være åpne og snakke sammen når som helst, men hjelp til å bli bedre får man hos psykologen. Hos det offentlige er det lite akutthjelp å få, men via bedriftens helsetjeneste kan ansatte raskt komme i behandling, sier lederen i Timberbygg.

Øiaas har et stort ønske om at hverdagen til Lars skal bli bedre.

– Lars er en meget dyktig fagmann og en trivelig person. Timberbygg er en stor familie der vi tar vare på hverandre, sier daglig leder Anders Øiaas.

Hjelpetelefonen 116 123

Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Telefonen er åpen hele døgnet, alle dager, året rundt. Les mer på mentalhelse.no/fa-hjelp

En kommentar til “– At jeg kan være åpen om mine problemer på jobben betyr mye for meg

  1. Flott, og viktig, at ungdommer står frem. Har selv jobbet med unge lærlinger i mer enn 35 år. Har ved flere anledninger sett at det har hjulpet unge menn/lærlinger å fortelle meg om utfordringene sine. Som oftest kan man som leder legge til rette for at den som sliter litt, får en positiv opplevelse av å komme på jobb. Resultatet gir ofte en tryggere lærling som gleder seg til å gå på jobb i stedet for å grue seg. Og på toppen av alt så gir det ofte mindre eller ingen sykefravær. Et samarbeid mellom NAV og bedriften/arbeidsgiver kan være et godt tips. Ofte betaler NAV for sykefravær i en periode som den ansatte kanskje har litt behov for redusert arbeidstid. Over tid har slike samarbeid kun gitt meg positive opplevelser og etter hvert Tømrere i øvre sjiktet fagmessig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.