Massivtreskolen med sunt inneklima. (Foto: Daniel Hundven-Clements)

Treskolen er et eksempel på godt inneklima

En kombinasjon av massivtre på alle flater og hybrid ventilasjon gir nye Borgafjellet barneskule i Os tidenes sunneste inneklima.

Nylig åpnet Borgafjellet barneskule i Os, sør for Bergen, som vil huse 420 elever. Skolen er oppført av totalentreprenør HENT.

Massivtre og hybrid ventilasjon

Skolen har utstrakt bruk av massivtre, som bidrar til betydelig reduksjon i klimaavtrykk og et stabilt luftfuktighetsnivå innendørs. Yttervegger, innervegger, etasjeskiller, tak, trapper, rekkverk og bærende innervegger er i massivtre. Selv ikke-bærende innervegger er kledd i massivtre overflate.

(Foto: Daniel Hundven-Clements)

I tillegg har barneskolen hybrid ventilasjon, som kombinerer både mekanisk og naturlig lufttilførsel. Ventileringsmetoden slipper frisk luft inn gjennom automatisk styrte vinduer, og forbedrer luftkvaliteten samt regulerer temperaturen effektivt.

– Det er ingen annen skole i Norge som kan vise frem til denne kombinasjonen med bruk av massivtre på alle flater, samt hybrid ventilasjon. Godt inneklima for elever og ansatte har vært hovedfokus i prosjektet, og vi er utrolig glade for at oppdragsgiver har sett verdien av dette, forklarer arkitekt og prosjektleder Bjørn Feltens i LINK Arkitektur, som hevder at Borgafjellet barneskule utmerker seg som et prosjekt til etterfølgelse.

Et bygg for fremtiden

Borgafjellet barneskule har blitt bygget for barna i mange generasjoner framover. Det har vært viktig å skape et bygg for fremtiden, og alle som skal ta bygget i bruk i årenes løp. Det ble i denne sammenheng også fokusert på et trygt og variert uteområde i tillegg til et 500 m2aktivitetsareal som ligger skjermet under tak. Hele utomhusanlegget er et stort bidrag til nærmiljøet og tiltrekker besøkende fra områdene rundt.

Skolebygget er vedlikeholdsvennlig, blant annet med ytterkledning i malmfuru. I tillegg har barneskolen solceller på taket og lokale energibrønner. I samvirkning med hybrid ventilasjon, reduserer dette energibruken og minsker skolens klimaavtrykk i drift.

(Foto: Daniel Hundven-Clements)

Teamet har jobbet med å skape en skole som både elever, ansatte og nærmiljø kan være stolte av, der levende naturmaterialer omgir brukerne. Interiøret er også preget av treverk, som gir et vakkert og naturvennlig inntrykk. En variert fargepalett i klare, naturinspirerte farger gir hvert klassetrinn sitt særpreg. Av hensyn til inneklimaet er også veggmalingen laget av naturpigmenter, som gir en helt egen glød.

– Vi håper at skolen vil oppleves som en god plass for læring, og at bygget oppmuntrer til mestring, kreativitet og kompetanseheving for elevene, avslutter Feltens.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *