Fair Play Bygg x 3: Leif Vagle, Fred Sherling og Lars Mamen. (Foto: Svanhild Blakstad, Byggeindustrien)

Vil ha ditt tips til høstjakta på svart arbeid

– Om du bare har en mistanke så meld ifra. Også de useriøse og kriminelle i byggebransjen har gode tider nå, sier Fair Play Bygg Norge.

– Fair Play Norge håndterer alle tips objektivt og sender de ikke videre til kontrolletatene før vi har kvalitetssikret informasjonen, sier prosjektleder Leif Vagle i Fair Play Agder.

Fair Play Agder: – Å tipse er det riktige

Når Vagle besøker byggeplasser og andre virksomheter merker han at håndverkerne ikke vil tipse om hva andre driver med.

– De er redd for å «tyste». Da pleier jeg å si at tysting var noe som skjedde under krigen, mens det å melde fra om virksomheter som driver med svart arbeid er å ta samfunnsansvar. Det er konkurransevridende og et tyveri fra vår felles skattekasse. Min erfaring er også at «magefølelsen» til den enkelte ofte er riktig, sier Vagle til Byggmesteren.

– Vi frykter at mange av de utenlandske arbeiderne som kommer til Norge vil bli grovt utnyttet av useriøse arbeidsgivere, sier Leif Vagle og Lars Mamen. Her på stand under Arendalsuka. (Foto: Georg Mathisen)

– Hva skal håndverkere se etter?

– Virksomheter som jobber svart ønsker å holde seg under «radaren», så i mange tilfeller vil de ikke være «uniformert» hverken med kjøretøyer eller klesdrakten. Useriøse aktører kan også i mange tilfeller avsløres ved rot i og ved byggeplassen, sier Leif Vagle.

Du kontakter Leif her https://www.fairplayagder.no/tips-oss/

Fair Play Bygg Oslo og Fair Play Bygg Østfold

Håndverkere i Østfold har endelig fått sin mulighet til å melde fra om useriøse konkurrenter.

– Vi har nyleg etablert eit prosjekt i Østfold, Fair Play Bygg Østfold, som vi håpar vil føre til mange gode tips inn til kontrolletatane. Her er Morten Haukeland tilsett som prosjektleiar. Fair Play Bygg Østfold har fått god støtte lokalt, både frå kommunar og organisasjonar, sier Lars Mamen, daglig leder i Fair Play Bygg Oslo og omegn.

Prosjektleder Morten Haukeland er i god gang med å bygge opp et nettverk av folk som kan gi informasjon om hva som foregår i Østfolds byggebransje. (Foto: Byggmesteren)

Både i Oslo og Østfold ser Mamen resultatet av at flere land nå regnes som «grønne» uten innreisekarantene.

– Mange som kjem til Oslo for å arbeide blir rekruttert av folk som driv kriminelt i byggjebransjen eller transportbransjen. Større tilgang på arbeidskraft for desse folka vil føre til større omsetning i den svarte økonomien. Mange av arbeidstakaranane blir svindla for løn og opplev at sjefen tek frå dei mobiltelefon og hindrar dei i å skaffe skattekort og liknande. Dei fleste som driv slik opererer i privatmarknaden, seier Lars Mamen, dagleg leiar i Fair Play Bygg Oslo og omegn.

Vil du tipse om saker i Østfold og Oslo kontakter du Morten eller Lars her.

Byggebransjens Uropatrulje: – Tips gir viktige resultater

I Trøndelag har Vidar Sagmyr og Byggebransjens Uropatrulje det travelt.

– Markedet for såkalte multikunstnerne i byggebransjen har helt klart blomstret i takt med at vanlige folks feriepenger skulle investeres i egne hus og hytter, sier Sagmyr til Byggmesteren. Med fulle ordrebøker hos de seriøse byggebedriftene, tyr flere til svart arbeid og useriøse tilbydere.

– Tips gir resultater! Jeg ser at mange av tilsynene som A-krimsenteret i Trondheim har gjennomført siden nedstengingen, gir umiddelbare resultater i form av overtredelsesgebyr og bøter, som i flere tilfeller fører til at bedrifter settes ut av spill, forteller Sagmyr.

– Det tryggeste er å velge bedrifter med høy andel faglært arbeidskraft og lærlinger. Det budskapet kan ikke gjentas ofte nok, sier Vidar Sagmyr. (Foto: Byggmesteren)

Ca 25 prosent av «bedriftene» som Byggebransjens Uropatrulje har fulgt med på gikk konkurs i 2020.

– Nå øker vi bemanningen med to pensjonerte karer fra Arbeidstilsynet slik at vi får dekket hele det store fylket vårt. Begge har bakgrunn fra A-Krimsenteret i Trondheim, sier Sagmyr og påpeker at tips og oppmerksomhet om useriøse har flere positive effekter:

– Flere innkjøpere og byggherrer, inkludert kommuner, tar nå kontakt med oss for å gjøre undersøkelser rundt leverandører som de er usikre på. Et tips kan altså ende med at en hel kommune skjerper seg, sier Vidar Sagmyr i Byggebransjens Uropatrulje.

Du kontakter Vidar her https://uropatruljen.no/tips/

Fair Play Rogaland: – Husk at det også er gode tider for de useriøse

Prosjektleder Fred Sherling i Stavanger sier at det er gode tider for seriøse firmaer, lærlinger og fagarbeidere.

– Men Fair Play Bygg Rogaland får i 2021 mer tips og informasjon fra seriøse aktører i bransjen enn tidligere, sier Sherling.

Han minner om at useriøse også får mer å gjøre når flere vil bygge og pusse opp. Da kan de underby seriøse konkurrenter, bygge opp kapital og vokse videre når markedet snur.

– Hvis dårlige tider kommer så vil disse ha et fortrinn når det gjelder pris. Derfor trenger vi tips om dem.  Jeg tar gjerne uformelle og uforpliktende møter på byggeplasser eller andre steder, sier prosjektleder Fred Sherling.

Fair Play Bygg Rogaland ønsker informasjon på mail post@fpbr.no eller på tlf 91673383.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *