Filip Drogseth hadde allerede jobbet deltid i entreprenørfirmaet der han nå har full jobb.

Filips beste avgjørelse hittil: Å bli BIM-tekniker

Allerede før han var ferdig med studiene som BIM-tekniker, begynte Filip Drogseth i deltidsjobb hos en ledende entreprenør innen logistikk- og næringsbygg.

Nå er han ferdig med studiene og i full gang med nye oppgaver i fast jobb i A Bygg Entreprenør i Oslo:

–  Jeg har allerede laget BIM-manualer og BIM-strategier for firmaet jeg jobber i. Har jobbet på prosjekt og kjørt kollisjonssjekker. Jeg har hatt support på programmer jeg aldri har hatt undervisning i, smiler Filip.

– Med kompetansen vi har fått med å teste ut ting under studiet ved Fagskolen Oslo, er det mulig å få til dette, forklarer han.
Filip Drogseth var utdannet tømrer og fagskoleingeniør før han nå avsluttet det ettårige studiet i BIM Konstruksjon ved Fagskolen Oslo.

Les også: Unge håndverkere satser på BIM og bærekraft

Kan bruke direkte det man lærer

– BIM-studiet er veldig effektivt. Det man lærer, kan man gå rett ut og bruke, sier Drogseth når vi spør hva han likte spesielt godt med studiet. Han utdyper: – Vi ble tidlig i studieåret kontaktet av Sykehusbygg Hf for å modellere opp sykehusbygninger. Kontakten med bedrifter er god og viktig for studentene. Det var sikkert én bedrift innom hver måned for å fortelle hvilken BIM-kompetanse de var ute etter.

 

Imponerte med 3D-kompetanse

– Til jobbintervjuet med A Bygg Entreprenør tok jeg med meg hva vi hadde gjort for Sykehusbygg og viste dem noen pene rendrete bilder, viste hvordan man kan ta ut mengder. Jeg tror de ble imponert over bredden i 3D-kompetansen min, forteller Drogseth.

Underveis i studiet var han og medstudentene utplasserte i forskjellige bedrifter.

– Jeg var hos en større rådgiver som har jobbet med BIM en stund. Det var derfor litt vanskelig å vise noe nytt og revolusjonerende der. Det de gjorde som var nytt for oss, fant vi ut av fordi vi er vant til å jobbe med nye ting i BIM-studiet. De ble imponert over av vi klarte å finne løsninger uten å måtte spørre om altfor mye. Vi scannet et bygg. Utførte en kollisjonssjekk med tusenvis av feil. Modellerte en trapp ut fra en scann. Lagde BIM-manual for en barnehage som ble direkte brukt uten forandring. Det var veldig lærerikt!

Det er nyttig å prøv seg fram, leke med dataene, for å lære. (Begge foto: Ingolf Sundfør)

Vant til å åpne programmer

Studiet forberedte ham godt på arbeidslivet, mener Filip Drogseth:

– Ved siden av å lære utallige digitale programmer, er kanskje metodikken det viktigste vi lærte. Det å kunne åpne ethvert program og være komfortabel med det. Et eksempel er å scanne terreng og bygning for å modellere. Jeg testet ut verktøy raskt i Revit. Så på noen videoer fra Youtube, lastet ned dataen og lekte med den. Gjorde noen skisser og gikk mer i dybden.

– Vi ble komfortable med å chatte og dele skjerm så vi kan ta raske møter. Vi fikk godt innblikk i hva man trenger av programmer og maskinvare. Det er nyttig å ha et kritisk blikk på det. En programvareleverandør kan virke overbevisende, men som kunde må man vite hva man kan gjøre med programmene og hvilke begrensninger de har så man kjøper det man trenger og ikke forskjellige tilleggspakker man gjerne blir tilbudt.

 

 

Søk erfaring underveis

– Nå er et nytt studieår nettopp begynt, hvilke tips har du til nye studenter?

– Skaff deg en deltidsjobb innen BIM underveis i studiet, det gir viktig erfaring. I jobbintervju er det et pluss at du kan vise noe du har gjort. Følg med på undervisningen og prøv deg fram. Knytt kontakter med medstudenter og jobb fast med dem, både utenfor skoletid i egen regi.

– Skal du kjøpe PC, så bruk litt penger på den så slipper du å slite med noe er for treigt eller ikke funker!

 

FAKTA: BIM-konstruksjon

BIM: Bygnings Informasjons Modellering. Bygninger og anlegg blir tegnet i 3D og gitt informasjon som kan brukes i byggeprosessen og etterpå.

MMI: Modell Modenhets Indeks. MMI beskriver modningsgraden av objektene i BIM-modeller og er først og fremst en metodikk for kommunikasjon i gjennomføring av prosjekteringen.

Fagskoler: Videreutdanning i BIM («BIM-tekniker») finnes på Fagskolen Oslo og flere andre fagskoler, særlig på Østlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *