Solheimstulen i Uvdal blir tilrettelagt for alle brukergrupper. (Foto: Marius Dalseg Sætre)

Jubler over millioner til DNT-hytter

DNT får 50 millioner av Sparebankstiftelsen DNB til utbedring av hyttene sine. Den største enkeltstående tildelingen i foreningens historie.

– Dette er fantastisk! Pengene fra Sparebankstiftelsen DNB er et stort og viktig bidrag til DNT. Ved hjelp av disse midlene får vi satt i gang helt nødvendig vedlikehold og utvikling av hyttene våre. Mange av hyttene er over 100 år, og det er behov for oppgraderinger som ikke kan løses gjennom dugnadsinnsatsen. Disse pengene bidrar til at vi kan ønske turgåere velkommen også de 100 neste årene, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Tildelingen er øremerket vedlikehold av hytter på Østlandet, hvor DNT Oslo og Omegn og DNT Drammen og omegn har flere betjente anlegg i Viken og Innlandet. Flere medlemsforeninger på Østlandet vil også få glede av midlene.

– Natur og friluftsliv er et av formålsområdene hvor Sparebankstiftelsen DNB gir tildelinger. Å vedlikeholde hytter og gjøre dem tilgjengelige for alle bidrar til at flere får mulighet til gode naturopplevelser. Vi ser også viktigheten av å bidra til å ta vare på fremfor å bygge nytt, sier Sissel G. Karlsen, gavesjef i Sparebankstiftelsen DNB.

Mer tilgjengelige hytter

Bidraget skal benyttes over tre år, og går først og fremst til betjente anlegg, der vedlikeholdsbehovet er størst. Hyttene skal bedre tilfredsstille offentlige krav og DNTs egne mål knyttet til bærekraftig drift. En viktig målsetting for moderniseringen er også å gjøre anleggene mer tilgjengelige for besøk av mennesker i alle aldersgrupper og med ulike behov.

Glitterheim i Jotunheimen får midler til sårt tiltrengt vedlikehold. (Foto: Knut Vole)

– Hyttene er åpne for alle, de er en del av vår kulturarv og står der som garantister for at alle kan ferdes og bo godt til fjells uten egen hytte. Men å ta vare på og utvikle store, betjente anlegg har blitt stadig mer krevende. Tildelingen fra Sparebankstiftelsen DNB er svært kjærkommen, og sikrer at vi også i fremtiden kan ha et tilbud som gir flest mulig tilgang til fjellet, sier Klarp Solvang.

Strålende fornøyde foreninger

Jubelen gikk i taket i DNTs foreninger i Oslo og Drammen da nyheten om de 50 millionene ble kjent.

– Vi er utrolig glade for dette. Nå skal vi utvikle spennende prosjekter på DNT-hyttene, til glede for mange i lang tid framover. Med disse midlene får vi mulighet til å sikre helt nødvendig vedlikehold og gjøre oppgraderinger som har vært på prioriteringslista i årevis. Det er viktig å utvikle hyttene slik at de fortsatt er attraktive for DNT-medlemmer og alle andre turfolk. Og jeg vil legge til at våre hyttebestyrere i Viken og Innlandet er jublende glade. Nå er det mange flotte prosjekter som skal realiseres, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn

Simon Torgersen, daglig leder i DNT Drammen og Omegn, forteller at gaven fra Sparebankstiftelsen DNB ikke kunne ha kommet på et bedre tidspunkt.

– Vi overtar i disse dager eierskapet på Solheimstulen turisthytte i Jønndalen i Uvdal. Hytta er lett tilgjengelig med bilvei til døra hele året, og tanken bak prosjektet er at Solheimstulen skal være tilrettelagt for alle brukergrupper. Vi allerede i gang med ganske omfattende rehabiliterings- og vedlikeholdsarbeid, og var innstilt på at det kom til å ta flere år. Med disse midlene kan vi nå komme mye raskere i mål, og kan tilby medlemmer, friluftslivinteresserte og fjellvandrere et strålende tilbud ved foten av Hardangervidda, sier Torgersen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *