Andelen elvarebiler mer enn doblet siden i fjor

Nye elvarebiler køer inn på norske veier. Aldri før er det registrert så stor andel varebiler med elektrisk motor som i første kvartal i år.

Totalt ble det registrert 1 474 elvarebiler i første kvartal, en andel på 23,8 prosent av alle nyregistrerte varebiler, ifølge en pressemelding fra Statens Vegvesen.
For hele 2020 var andelen elektriske varebiler på 11,1 prosent.

Kommer for fullt i år

– Denne utviklingen kommer til å fortsette. Det kan se ut som at 2021 blir året da elvarebilene kommer for fullt, sier avdelingsdirektør Espen Andersson i Statens vegvesen.

Spesielt i byene kjøres mange varebiler relativt få kilometer. Bilene fungerer gjerne som et mobilt lager og oppbevaringsplass for utstyr, for eksempel for håndverkere. Elvarebiler er dessuten svært anvendelige i nærdistribusjon over kortere distanser.

Utvikling i riktig retning

– Dette er en utvikling i riktig retning, som bidrar til å oppfylle Norges klima- og miljømål. Personbilmarkedet har vist hvor raskt vi kan gjøre et skifte fra fossile energikilder til elektrisk drift, og det er veldig bra at vi ser en tilsvarende utvikling i varebilmarkedet, sier Andersson.

115 modeller å velge i


En opptelling på Statens vegvesens nybilvelger på vegvesen.no viser at det er nå 12 produsenter som tilbyr mer enn 115 varianter av elektriske varebiler på det norske markedet. Alt fra mindre «pizzabiler» til større varebiler. Blant disse finner vi flere av de etablerte merkene, men også produsenter som er nye på det norske markedet som BYD, Goupil og Maxus.

– Med et større utvalg av elektriske varebiler vil stadig flere kunder finne en bil som passer det behovet de har. Vi vil følge nøye med på registreringstallene gjennom året, for å se om denne positive trenden fortsetter, sier Andersson.

Enova-støtte
Virksomheter eller firmaer som kjøper ny elvarebil, kan søke om økonomisk støtte fra Enova. Støtten forutsetter at bilforhandleren søker om Enovastøtte når bilen blir bestilt. Les mer på enova.no

Les også: Senker støtten til elvarebil igjen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *