Torvtak på hytta er noe veldig mange hytteeiere ønsker seg. (Foto: Norgeshus)

Varmeisolasjon for torvtak

Med Rocktorv fra Rockwool kan man bygge kompakte torvtak uten å få kondensert fukt i konstruksjonen eller snøinndrev i luftespaltene.

I gamle dager ble torvtak bygget opp med et enkelt bordtak, flere lag med never som tettesjikt og øverst ble torv brukt som isolasjonsmateriale.

Isolering av torvtak

Denne tradisjonelle og kompakte løsningen er i dag videreutviklet mange hakk. I dag blir et kompakt torvtak bygget opp med bærende taktro av f.eks gulvbord som festes i takåsene, før det legges et tettesjikt av f.eks asfalt takbelegg og knotteplast eller helsveiset folie.

I takflaten legges så ROCKTORV isolasjonsplate i ett eller to lag før legging av torv. Ved å bruke ROCKWOOL ROCKTORV isolasjonsplate oppnås en kvalitetssikker og godkjent løsning som oppfyller alle krav som stilles til varmeisolering, forklarer produsenten.

ROCKTORV er utviklet spesielt med tanke på hvilke påkjenninger et torvtak blir utsatt for. (Illustrasjon: ROCKWOOL)

Platen, som er laget av steinull, kjennetegnes ved høy trykkstyrke og stor motstand mot fukt. I motsetning til med et luftet torvtak, vil all snø som ligger på taket også gi et isolerende tilskudd med et kompakt tak. Det vil si at du får et enda bedre isolert tak i den kalde perioden hvor du trenger det mest.

Et kompakt torvtak har enklere oppbygging og færre sjikt, og det er mye å spare i både arbeid og materialer i forhold til en luftet løsning. Skulle det mot formodning oppstå skader er det også langt lettere å oppdage hvor feilen er, samt å reparere skadene. Med ROCKTORV som underlag får du også en sklisikker utlegging av torven. Sig i torven unngås da røttene vil rotfeste seg i toppen av isolasjonsplaten.

Flere fordeler

I kompakte torvtak benyttes ROCKTORV isolasjonsplate i tykkelse 150 mm eller mer, avhengig av ønsket U-verdi. På takutstikk ved raft og gavl kan det benyttes 100 mm tykkelse.

I luftede torvtak kan 50 mm markplate med fordel benyttes som underlag for torven. Dette gir en mer sklisikker løsning, samt at sig i torven unngås, tettesjiktet beskyttes og brannsikkerheten økes.

Løsningen med ROCKTORV kompakte torvtak byr på mange fordeler:

  • Problemer med kondensert fukt i konstruksjonen eller snøinndrev i luftespalte unngås.
  • Utvendig tettesjikt, luft- og dampsperre blir ett og samme sjikt.
  • Den enkle konstruksjonen gjør jobben mindre arbeidskrevende og gir mindre mulighet til byggefeil.
  • Hytta kommer raskere under tak og risikoen for fuktskader reduseres.

ROCKWOOL steinull har høyeste klassifisering for brannmotstand og kan tåle temperaturer på opp til 1000 °C uten å smelte. Det kan bety ekstra tid til å sikre liv og verdier hvis et branntilløp eller en gressbrann på taket skulle oppstå.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *