(Foto: Inntre Kjeldstad)

Sterkere stender gir høyere bærevegger i tre

Inntre Kjeldstad har utviklet en ny og sterkere trestender som kan brukes i bærende vegger.

Etter at lamineringslinjen til Inntre Kjeldstad AS ble ombygd i 2018, har bedriften utviklet en ny og sterkere stender.

– Siden vi kan vi produsere med lengre lameller har dette gitt oss mulighet til å utvikle en stender som er sterkere, slik at vi kan bygge enda høyere, forteller salgsleder Rune Skjervold.

Rett konstruksjon i tre

K-stenderen ble utviklet til alle typer vegger, der det er ønskelig med en rett og stabil konstruksjon uten materialsvinn og unødvendig oppretting. Stenderen er satt sammen av flere små lameller som er tørket ned før sammenliming. Dette for å hindre skjulte spenninger i treverket som vridninger, kuv og deformasjoner som man kjenner fra vanlig trevirke.

– Vegger bygd med K-stendere er kort og godt den sikreste, mest forutsigbare og enkleste vei til rette konstruksjoner i tre, sier Skjervold.

(Foto: Kjeldstad)

Hele sortimentet av K-stendere er oppgradert med dimensjoner fra 36×68 mm til 45×198 mm.

Stenderen produseres i samme, men oppgraderte anlegg som den litt mer kjente K-bjelken. Den nye stenderen er velegnet for større etasjehøyder, bærende vegger og lettvegger.

Erstatter stålstender

Tre er miljø, og råstoffet til stenderen er ekstra nedtørket trevirke som gjør at det trenger mindre energi for å tørke ut fukt i bygget under byggeprossessen. For å møte markedets krav til miljø, er det utarbeidet miljødeklerasjon – EPD  – til alle K-produktene. K-stenderen har allerede blitt et foretrukket valg i flere BREEAM-prosjekter.

– En alltid rett og stabil trestender, i kombinasjon med miljøgevinsten av å bruke tre i bygg, gjør at K-stenderne stadig oftere brukes som erstatning for stålstendere. Den er lett å jobbe med, og sikrer effektivitet og fremdrift uten oppretting. Dette er den eneste norskproduserte laminerte stender på markedet som kan brukes i bærende vegger, sier Skjervold.

Leveres som standard eller skreddersøm

Prosjektsjef Frode Edvardsen forteller at årsaken til at innovasjonsbedriften Inntre Kjeldstad AS kan produsere en så sterk limtrestender, skyldes at selskapet bruker avansert teknologi i styrkesorteringen av trelasten i tillegg til endringer i produksjonslinja.

Edvardsen forteller videre at ei ombygging av produksjonslinja var påkrevd for å øke effektiviteten pga den økte etterspørselen av K-produktene i markedet.

(Foto: Kjeldstad)

Råvaren som benyttes i K-produktene er en blanding av premium kvalitet trevirke kombinert med deler av tømmerstokken som normalt ville blitt brukt til andre kvaliteter. Det brukes i all hovedsak trøndersk gran og utnyttelsen av tømmerstokken har økt med omlag 6 prosent grunnet K-produktene. Dessuten tar man hånd om hele prosessen, fra tømmerstokken kommer inn på tomta til ferdige produkter.

Skjervold forteller at en annen fordel med alle K-produktene er at selv om produksjonsprosessen er standardisert, kan K-produktene leveres etter kundens behov. Arkitekter, utførende og byggevarehandel kan bestille bjelker og stendere fra fabrikk etter mål som de selv ønsker.

Inntre Kjeldstad bistår også med prosjektering og dimensjonering hvis det er ønske om det, avslutter Skjervold i Inntre Kjeldstad AS.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *