De vil ha byggfag til Vennesla. Fra venstre: Rektor Thorkild Odd Haus, nærngsforeningens Alexander Etsy Jensen, næringssjef Torgeir Haugaa, rådmann Svein Skisland og fungerende ordfører Berit Kittelsen. (Foto: Vennesla kommune)

Næringsforening starter underskriftskampanje for å få byggfag

Rekruttering: – Vi er håndverkerbygda og bransjen ønsker lærlinger herfra, sier Vennesla Næringsforening som nå har en underskriftskampanje for å få byggfagene hjem.

Vennesla kommune og næringslivet i Vennesla maner til kamp for Vennesla videregående skole og utdanning av flere håndverkere. Nå starter en svært viktig kamp for å få byggfag-linje til skolen, skriver kommunen selv.

Må pendle og flytter

Våren 2019 søkte 24 unge venndøler plass på byggfag, 15 hadde byggfag som andrevalg. Prøveinntaket for våren 2020 viser at 17 ungdommer bosatt i Vennesla er tatt inn på Vg 1 Byggfag. Totalt var det 28 søkere fra Vennesla som hadde byggfag som første- og andre valg.

– Reiseavstand fører til at ungdom søker seg til andre fag enn det vi trenger, det øker dropout og det hindrer samarbeid mellom næringsliv og skole, advarer Alexander Etsy Jensen i Vennesla Næringsforening.

– Sånn kan det ikke fortsette, mener både rektor Thorkild Odd Haus, fungerende ordfører Berit Kittelsen, rådmann Svein Skisland og Alexander Etsy Jensen og næringssjef Torgeir Haugaa.

De går nå sammen om å kreve byggfag til Vennesla videregående skole.

– To grunnkursklasser og en VK2-klasse i byggfag er et absolutt krav fra et samlet næringsliv. Det er rett og slett ikke godt nok at ungdommen som vil jobbe og videreutvikle bygdas største næring, ikke kan ta fagutdannelse ved Venneslas egen videregående skole, uttaler Næringsforeningen.

Vennesla trenger håndverkere

Vennesla er en håndverkshub hvor byggfagene på mange måter har overtatt posisjonen som hjørnesteinsbedriften Hunsfos i sin tid hadde. Over 1 000 venndøler jobber i dag i bygg og anleggsnæringen.

– Våre mange store og små bedrifter, mange av dem familiebedrifter, trenger kompetanse for å utvikle seg. Og vi trenger ungdom som vil og kan arbeide. Rekruttering er en hovedutfordring i årene som kommer. Fylkeskommunens som regional utvikler må kjenne sitt ansvar, påpeker Vennesla Næringsforening.

Du kan bidra med din underskrift her.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *