- Vi må endre på gårsdagens plan hver dag, sier byggmester Arild Kolltveit. (Foto: Byggmesteren)

Vi må endre på gårsdagens plan hver dag

– Utfordringen jeg har er å få det daglige maskineriet til å fungere best mulig samtidig som jeg må se langt fram, sier byggmester Arild Kolltveit i Bergen.

Kolltveit er daglig leder i K.A Løvik AS, en byggmesterbedrift for nybygg og rehabilitering i Bergen og omegn som har 34 ansatte. I tillegg er Kolltveit styreleder for Bygningsgruppen i Bergen, en interesseorganisasjon for håndverksfagene i Bergen med ca. 300 medlemsbedrifter.

Hvordan står det til?
– Etter forholdene har vi det OK. Firmaet har tre ansatte i karantene, og tre ansatte som er hjemme grunnet omsorg for små barn. Vi følger nøye med på oppdateringene fra myndighetene og følger de tiltak som iverksettes. De ansatte får fortløpende informasjon og vi har innført rutiner for håndvask og vask på byggeplassene. Et annet tiltak, er å fordele oppgavene slik at vi holder avstand fra hverandre, noen steder ser vi ingen andre muligheter enn å senke tempoet for å lage bedre plass mellom de som jobber. I tillegg opplever vi daglige omrokkeringer av arbeidsoppgaver og endring av byggeplass for den enkelte ansatt. Men som sagt, vi har det foreløpig OK. Vi ser at det er andre bransjer som sliter mye mer enn oss, og det siste vi skal gjøre da er å klage.

Hvordan opplever de ansatte i bedriften situasjonen vi nå står i?
– De fleste ansatte takler situasjonen veldig bra. Den enkelte spør seg nok om når det vil stoppe opp på deres byggeplass, og om en stans vil føre til permitteringer. Det er klart at de har mange spørsmål slik situasjonen er, og ikke minst bekymringer for arbeidsplassen sin.

Hvordan utfordres du som leder i disse dager?
– Utfordringen jeg har, er å få det daglige maskineriet til å fungere best mulig samtidig som jeg må se langt fram. Vi må også ha arbeid i fremtiden. Det aller viktigste for meg, er å ta hensyn til de ansatte og sørge for at arbeidet som pågår utføres på en sikker måte for å unngå å smitte hverandre. I tillegg må vi også skaffe nok arbeid til den enkelte. Som leder blir man dradd mellom disse oppgavene på en litt ubehagelig måte.

Hva mener du om myndighetenes ulike tiltak?
– Jeg synes myndighetene har taklet dette glimrende. Vi skal huske på at verden aldri har opplevd maken. Det er sikkert mange som mener at situasjonen kunne blitt håndtert bedre, men så lenge ingen har gjort dette før, skal man være forsiktig med å kritisere. Det at både den røde, grønne og blå siden finner tiltak sammen, vitner om at vi har et godt demokrati. Det jeg liker veldig dårlig, er mediesaker som bidrar til å spre enda mer frykt ut i landet, vi trenger ikke mer usikkerhet nå. Vi må kunne stole på myndighetene, og ikke la oss påvirke av enkeltstående individer som har en helt annen oppfatning. Klarer vi ikke det i denne tiden, kan hamstring bli vår minste utfordring.

Hva synes du er det aller mest problematiske med Korona-epidemien?
– Omrokkeringer. Vi må endre på gårsdagens plan hver dag.

Hva har overrasket deg positivt i denne situasjonen?
– Det er å se hvordan det norske folk står sammen og støtter opp om tiltakene. Det er noen enkeltstående individer som trenger et spark bak før de reagerer, men i løpet av noen dager, har nesten hele Norge innfunnet seg med situasjonen og følger myndighetenes anbefalinger på en eksemplarisk måte.

Hvordan kobler du av?
– Jeg går meg en tur om kvelden, fysisk aktivitet og frisk luft, gjør godt. I tillegg leser jeg bøker.

Når alt dette er over; hva tror du blir det viktigste Korona-epidemien lærte deg?
– Vi må være forberedt på det uventede. Vi rigger oss for den ene eller andre faren som kan komme, men hva skjer om noe annet inntreffer? Vi må nok tenke annerledes slik at vi kan rigge bedrifter og samfunn på en annen måte for å takle hendelser som får altomfattende konsekvenser, sier byggmester Arild Kolltveit.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *