Ny teknikk skal hjelpe til å holde bilen på veien

En «Veikantoppdagelse» som Ford lanserer, skal gjøre at bilen selv merker når hjulene treffer grus, gress eller annet underlag på siden av veien, og styrer bilen forsiktig tilbake.

– Mange øde landeveier kan være vel så vanskelig for en bilist å ferdes på som i mer urbane områder, spesielt når man ikke er godt kjent. «Veikantoppdagelse» kan fjerne en bekymring, og reisen blir både mer avslappet og behagelig, hevder markedsdirektør i Ford Motor Norge, Geir Haugaard i en pressemelding.

 

Se Fords presentasjon på YouTube:

 

Tilgjengelig på flere modeller

Ved hjelp at et kamera under bakspeilet, overvåkes veien kontinuerlig 50 meter foran og sju meter til sidene. Når hjulene beveger seg utenfor asfaltkanten, blir det registrert, og bilen styres rolig inn på veien igjen.

I Europa er førerassistanseteknologien foreløpig tilgjengelig i Explorer, Kuga, Puma og Focus, og vil bli introdusert i flere nye Ford-modeller i tida fremover.

 

Ser «gjennom» snøen

Systemet er utviklet for bruk på landeveien i hastigheter mellom 70 og 110 km/t. Det har en avansert algoritme som registrerer strukturendringer mellom underlaget det blir kjørt på og det som er på hver side av veibanen man kjører på. Det kan også gi sjåføren forsiktig styrehjelp på oppmerket vei når veimerkingen ligger skjult under snøen eller løv og regn.

Hvis sjåføren ligger tett inntil ytterkanten av veibanen etter at styringsassistansen er tatt i bruk, vibrerer rattet for å varsle sjåføren om å styre lenger inn på veien igjen. Bilens lys gjør at systemet også fungerer om natta, opplyser Ford.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *