Mjøstårnet er en av tre nominerte trdebygg. (Foto: Voll Arkitekter AS + Ricardo Foto)

En av tre blir Årets Trebyggeri 2019

Juryen har nå gått gjennom et stort antall prosjekter, som er ferdigstilt i 2019, og har plukket ut tre kandidater til prisen.

Treteknisk og TreFokus vil i samarbeid med Byggeindustrien dele ut prisen Årets trebyggeri 2019 på Byggegallaen den 25. mars.

Mange er verdige prisen

– Juryen hadde også i år en krevende jobb i år. Antall innmeldte prosjekter til kåringen øker for hvert år, og svært mange av dem hadde vært verdige vinnere av prisen. Vi er veldig fornøyde med de tre kandidatene som er nominert, de viser bredden og kvaliteten vi nå ser bruk av tre i byggeri, forteller daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus.

Årets Trebyggeri 2019 gjelder byggeri realisert/sluttført i løpet av 2019. Prisen kan deles ut til ulike typer byggeri med utstrakt trebruk som f.eks. boliger, skoler, næringsbygg, landbruksbygg, høyspentmaster, broer etc.

For 2019 er følgende trebygg nominert:

JJK Kaffebrenneri

Massivtre, solceller, passivhusstandard og BREEAM Excellent-sertifisering. Joh. Johannson Kaffe sitt nye kaffebrenneri i Vestby er trolig ett av Norges mest miljøvennlige industribygg.

(Foto: Astrup & Hellern)

Bæresøyler, takkonstruksjon, trapper og håndløpere er i tre. Det er spesialdesignet kubbegulv og fasaden er av malmfuru.

– Det er synlig treverk nesten uansett hvor du går i bygget. Gulvet på grunnen er av betong og første etasje i deler av bygget har betongsøyler og hulldekker med påstøp for å sikre stabiliteten til bygget. Ellers er det tre som er hovedmateriale både inn- og utvendig. Til og med heissjakten er laget av tre, men den er stort sett dekket med gips av brannsikkerhetshensyn, sier Kim Fjelstad, prosjektleder i AF Gruppen.

Finansparken

I Bjergsted i Stavanger har Veidekke Entreprenør ført opp det som trolig er et av Norges flotteste og mest særpregede kontor/næringsbygg. Bygget har sju etasjer over bakkenivå og tre under.

Samlet areal er på 22.800 kvadratmeter. Alt over bakken er i hovedsak trekonstruksjoner og treinteriører.

(Foto: Sindre Ellingsen/Helen & Hard)

Prosjektdirektør Helge Opedal i Veidekke Entreprenør forteller at Finansparken bød på en rekke utfordringer. Han sier at bygget har utfordrende geometri og bæring fra bunn til topp, med lite gjentakelse. Geometrien, arkitekturen og de spesielle løsningene gjorde også innredningen krevende.

– Resultatet har blitt det flotteste bygget jeg har vært i. Det har vært morsomt å bygge og vil bli et godt sted å være. Bygget viser meget flott håndverk og vi har hatt god kontroll på kvaliteten, sier Opedal.

Mjøstårnet

Verdens høyeste trehus – Mjøstårnet – på 85,4 meter. Det har blitt et prosjekt som virkelig har utfordret byggenæringen, tre som konstruksjonsmateriale og ikke minst den lokale treindustrien.

Mjøstårnet er en av tre nominerte trdebygg. (Foto: Voll Arkitekter AS + Ricardo Foto)

– Visjonen med prosjektet var å vise hva som er mulig. Norge har skrevet under Parisavtalen om reduksjon av CO2-utslipp og politikerne oppfordrer til at prosjekter skal være bærekraftige og materialer skal være kortreise. Derfor bygde jeg Mjøstårnet, sier byggherre Arthur Buchardt.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *