(Foto: Bjarne Røsjø. Lisens: CC BY 4.0)

Overveldende støvinnsamling

Forskere fikk enorm respons da de ba om støvprøver fra norske boliger. Det gir dem godt grunnlag for å se hvilke vesener som bor i husene og hvordan de påvirker inneklimaet.

Forskningsprosjektet med tittelen Sopp i hus (IndoorMyco) ble utvidet i løpet av fjoråret, fordi forskerne ønsker å finne ut mest mulig om hva slags sopp som finnes innendørs der folk oppholder seg, skriver nettstedet titan.uio.no.

300 husstander bidro med tre støvprøver hver. De skal hjelpe forskerne til å avsløre hvordan beboerne lever og hva de spiser.

Les også: Forskere trenger mer husstøv

 

 

Mange sopparter i huset

Det er nemlig ingen tvil om at det finnes artsrike soppsamfunn inne i de fleste bygninger. Det er snakk om mikroskopiske sopper som enten lever i selve bygningskonstruksjonen eller på maten, plantene, menneskene og dyrene som bor der. Dessuten blåser det inn mye soppsporer utenfra, skriver nettstedet.

 

Kjenner ikke soppenes virkning

De fleste av de innendørs soppene er heldigvis harmløse, men det finnes også muggsopp og råtesopp som kan forårsake både bygningsskader og helseplager. Det finnes derimot lite kunnskap om hvordan soppfloraen i et hus varierer og hva som påvirker sammensetningen. Det var bakgrunnen for at Mycoteam og forskerne ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo på våren i 2018 ba om hjelp med støvinnsamling fra frivillige, forteller nettstedet.

De første resultatene av forskningen kan ventes i løpet av første halvår i år.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *