Trebutikken åpner i juli 2020. (Illustrasjon: LINK Architecture)

Første trebutikk med NullCO2-sertifisering

Klimanøytral fra start til slutt: Verdens første helt klimanøytrale matbutikk – Lidl Visby – åpner på Gotland neste sommer.

Den flotte trebutikken blir også den første i sitt slag som sertifiseres etter den nye ordningen BREEAM NullCO2, skriver LINK Arkitektur.

Les også: Grønn butikk for alle penga

Tøffeste miljøkrav

Den nye butikken på Gotland har vært «pilotbutikk» for den nye sertifiseringen NollCO2. Sertifisering er vurdert som et viktig skritt for Sverige for å nå sine klimamål og er blant de tøffeste i verden.

Sertifiseringen, som er tildelt av Sweden Green Building Council, betyr at bygningen må være klimanøytral fra start til slutt – butikken må ha et netto nullutslipp av karbondioksid under hele byggeprosessen, men også når butikken er i drift.

Det betyr at karbondioksidgjelden som opparbeides må kompenseres for over tid med ulike klimatiltak, for eksempel lokalt produsert fornybar energi.

(Illustrasjon: LINK Architecture)

Bruker alle tiltak

Konseptet for den nye butikken i Visby består av en rekke løsninger som sammen bidrar til å oppnå sertifiseringskravene. For eksempel energieffektiv belysning, solcelleanlegg og vegetasjon på butikkens tak.

(Illustrasjon: LINK Architecture)

I tillegg bygges økosoner for insekter og fugler samt ladestasjoner for elbiler og elektriske sykler.

I en dagligvarebutikk er energiforbruket veldig høyt. Til gjengjeld er det mulig å gjenbruke spillvarmen. Å begrense bygningsvolumet og optimalisere designen jevner ut materialforbruket og energibruken, noe som igjen reduserer bygningens CO2-påvirkning.

– Dette krever tilpasning av fasader, glassflater, isolasjon, solcellepaneler, energisystemer og mye mer. Samtidig vil designet resultere i et bygg med en egen interessant identitet, forklarer LINK Arkitektur.

(Illustrasjon: LINK Architecture)

– De ekstremt strenge bærekraftskravene gjør dette til et veldig spennende prosjekt som er helt i tråd med Sveriges mål om å bli fossilfritt i 2045. Det er en utfordring å utvikle en ny sertifisering i et pilotprosjekt, sier John Lydholm, administrerende direktør i LINK Architecture.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *