– Dette var spennende å gjøre for første gang, sier byggmester Harald Halvorsen med huseiere Ann-Kristin Sollien og Trine Olava Horne. (Alle foto: Byggmesteren)

BM 1019: Fornøyd i Fauna

Velkommen inn til Neskollens sunneste bolig – et kataloghus på bare 78 m² bygget med isolerte elementer! Se hvordan det går når tømreren steller hjemme i Kviteseid og lær av Holm Byggservice som lykkes stort med rehab i Trøndelag.

I 2017 lanserte Norgeshus et lite trehus med grunnflate på 33 m2 bygget med TEWO-elementer. Nå har kjøperne flyttet inn i det første med god hjelp fra Norgeshus Harald Halvorsen.

Den erfarne byggmesteren fra Skogbygda i Akershus hadde aldri brukt isolerte elementer av massivtre før, men nå er han mer overbevist.

Fauna kan fundamenteres med søyler som gir mindre naturinngrep eller på plate som her på Neskollen.

– Denne byggemetoden er et godt alternativ til laft. Når du åpner gode, gamle trekonstruksjoner så er det ikke noe råte bak panelet. Vegger som kan puste fritt, tror jeg på, sier byggmester Halvorsen.

Når huskjøpere spør etter mindre trehus bygget med bærekraftige materialer, viser Norgeshus dem Fauna.

Huseierne er også begeistret.

– Jeg merker forskjellen veldig godt fordi jeg har astma og allergier. For meg er heltre bedre enn et tett hus med gips og plastikk, sier huseier Ann-Kristin Sollien på Neskollen og inviterer Byggmesterens lesere inn i Fauna.

Vil du gjerne lese denne reportasjen?

Nå kan du enkelt bestille ditt gratiseksemplar av Byggmesteren her  eller gå til bladkiosken som er åpen for alle abonnenter og lese BM 1019 med én gang!

Andre spennende saker fra novemberutgaven er:

Tømreren som restaurerer hjemme

Etter ti år i Porsgrunn flyttet tømrersvenn Thomas Sandvik Jakobsen og familien til et nedslitt småbruk fra 1870 i Kviteseid. Ved siden av å restaurere eldre trehus i Telemark, er det nå tømrerens eget hus som får kjærkomment stell: – Målet mitt er hele tida at resultatet skal se ut som originalen, altså som om jeg ikke har restaurert. Det handler mye om å bruke gamle håndverktøy som hammer, sag, øks og ulike høvler for å gjenskape de samme verktøysporene, forteller Sandvik Jakobsen.

– Det er moro å bygge om et gammelt hus til dagens standard

Holm Byggservice har travle dager i Trondheim. Flere huseiere vil ha rehabilitert sine boliger og samtidig får de god hjelp til å energieffektivisere av byggmester Marius Holm, som også er energirådgiver.

– I dette prosjektet har vi mange detaljerte krav som skal følges. Vi må være skjerpet slik at gjenoppbyggingen blir riktig fra starten, sier tømrerne Håvard Øvereng og Morten Maaø Jakobsen som jobber på prosjektet.

Hvor skal flere fagarbeidere hentes fra?

Oslomodellen har skapt etterspørsel etter tømrerlærlinger i hovedstaden – hos entreprenørene.

– Vi skrev 220 lærekontrakter i fjor, mens vi tidligere har hatt 120–130 kontrakter i året, sier opplæringsleder Erik Sørum i Byggopp Oslo. Han kan også fortelle at flere bedrifter vil bli lærebedrifter.

 

 

BM 1019 – 52 sider nyheter, reportasjer og produkter for deg som vil vite hva som skjer i bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *