- Vi er ikke alene om å se etter utførende her på Bygg Reis Deg, sier innkjøpssjef Tanja Huse-Fagerlie. (Foto: Byggmesteren)

Jakter gode håndverkere på Bygg Reis Deg

Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo er på messa for å finne håndverkere til sine mange anbud. Flere andre kommuner og fylker søker også etter firmaer med kompetanse innen rehabilitering og restaurering.

Etaten til Huse-Fagerlie er en av mange tilbydere som har kommet til Bygg Reis Deg på Lillestrøm.

– Jeg har møtt mange kommuner her inne som alle ser etter det samme: Gode håndverkere, sier Huse-Fagerlie som er ærlig på hvorfor kommunen nå mangler slike:

– Vi og andre kommuner har presset dem på prisen alt for lenge og nå får vi maks to-tre tilbud. Det er forferdelig trist. Da må vi være med og bygge opp SMB-bedrifter som kan og vil jobbe med oss, sier innkjøpssjefen.

Stort behov, få folk

Etaten regner ikke med å skrive avtaler ute på messa. Først skal sjefen, saksbehandlere og veiledere fra etaten møte håndverksbedriftene.

– Idag vil vi snakke med bedriftene om hvordan de kan vinne offentlige kontrakter på tømrer-, blikkenslager-, murer- og taktekkertjenester. Samt antikvarisk rehabilitering i henhold til Byantikvarens bestemmelser, sier innkjøpssjefen.

Etaten trenger langsiktig bistand til nybygg, rehabilitering og noe riving av bygg i hele indre Oslofjorden.

Bakkeløkka gård ved Fagerstrand er et av mange prosjekter som trenger kompetente håndverkere. (Foto: Eiendoms- og byfornyelsesetaten)

– Vi ser etter de som vil skape noe nytt og ta vare på det gamle. Vi skal vektlegge kompetanse til å utføre oppgavene like mye som pris. Oslomodellens bestemmelser om blant annet leverandørledd og lærlinger gjelder, sier Huse-Fagerlie.

Vil forenkle anbudsprosessen

Mange mindre håndverksbedrifter kvier seg for alt papirarbeidet som følger med offentlige anbud. Innkjøpssjef Huse-Fagerlie`s løsning er en enklere prekvalifisering, heldigital prosess og en såkalt dynamisk innkjøpsordning (DPS).

– Tidligere måtte du dokumentere alle oppdrag siste tre år bare for å få lov til å kvalifisere deg. Regelen om at du ikke kunne kvalifisere et helt nystartet firma, men måtte vente tre år for å kvalifisere, utgår. Kan du vise til rett kompetanse, kan du bli med, sier Huse-Fagerlie.

Målet er at firmaer som har levert nødvendig dokumentasjon en gang, raskt kan delta på anbud og vinne arbeidet i løpet av en måned.

Få bedrifter møtte opp på til første samtale med Eiendoms- og byfornyelsesetaten. Men etaten gir seg ikke. (Foto: Byggmesteren)

Samtidig vil Eiendoms- og byfornyelsesetaten ha en annen kontroll med prosjektene og utførende. Alle prosjekter vil få utlånt en terminal for HMSREG eller bruke egne smarttelefoner.

– Kvaliteten skal følges opp tettere med alle bedrifter. Årlig eller oftere skal vi ha statusmøter med alle leverandøre. For deres og vår egen del. Vi er ikke feilfrie og tror vi absolutt kan lære mer om prosjektene på denne måten.

Tanja Huse-Fagerlie er en innkjøpssjef som har innsett at hun trenger gode håndverkere.

– Vi er i en fase der vi innser at etaten må bort fra de kravspesifike konkurransene. Vi vil ha samspill og tidlig dialog – gjerne i det vi lager konkurransen. Leverandører som samarbeider med oss kan være med og utforme konkurransene. Håndverkerne skal få en annen påvirkningskraft, sier innkjøpssjef Tanja Huse-Fagerlie i Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Myntgata 2 i Oslo sentrum skal bli barneskole med mer. Her venter mange og varierte arbeider. (Foto: Eiendoms- og byfornyelsesetaten)

Her finner du alle anskaffelsene som Eiendoms- og byfornyelsesetaten har ute på Doffin nå.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *