Snart kan biprodukter av glassull brukes i lettklinkerkuler.

Glassvattrester skal brukes i lettklinkerkuler

Fra nyåret vil biprodukter av glassull brukes i produksjon av lettklinkerkuler. Det kan bli forløperen for retur av avkapp fra byggeplasser.

Per Stræde, marketing- og kommunikasjonsdirektør i Glava

Vi bruker allerede 80 prosent returglass i glassullen, så den er allerede et sirkulært produkt. Når også biprodukter fra produksjonen kan brukes i lettklinkerkuler, utvider vi sirkelen og gjøre begge produktene mer bærekraftige, sier marketing- og kommunikasjonsdirektør Per Stræde i Glava i en pressemelding.


Erstatter råstoffer

Torben Dyrberg, managing director i Leca International.

Vi jobber for produkter og løsninger for å bedre levevilkår, med fokus på miljø. Det er en av grunnene til at vi utvikler dette prosjektet sammen med Glava, forklarer administrerende direktør Torben Dyrberg i i Leca International.

– Vi forventer i fremtiden å kunne redusere bruken av råstoff, og erstatte råstoff med bi-produkter fra andre industrier, legger han til.

 

Krever permanent utslippstillatelse

Det siste året har de to selskapene i storkonsernet Saint-Gobain, jobbet med prosjektet. Etter vellykkede laboratorieforsøk, ga Miljødirektoratet tillatelse til storskalatester. Kvalitets- og utslippsmålingene er så gode at partene nå har inngått en avtale om å jobbe videre mot kommersiell drift. Det forutsetter en permanent tillatelse fra Miljødirektoratet.

30 prosent mindre til deponi

– Vi håper å være i gang fra neste år, kanskje enda litt før. Vi starter med våtavfallet ved fabrikken i Askim som utgjør rundt 30 prosent av bi-produktene fra Glava Isolasjon. De vil da gå rett inn i produksjonen lettklinkerkuler i stedet for å kjøres til deponi, sier leder for lab- og utviklingsavdelingen, Mads Rikardsen, i Glava.

 

Stort potensial i avkapp

Så fort den kommersielle driften er i gang, vil man gjøre seg erfaringer som skal bidra til å realisere målet om en gjenvinningsgrad som er langt høyere enn de 30 prosentene man tar fra start.

– Potensialet er jo hele mengden bi-produkter fra Glava Isolasjon og vel så det. På sikt er det naturlig å se på mulighetene for en returordning med glassull-avkapp fra byggeplass, sier Per Stræde i Glava.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *