Byggmester Jørgen Binde og megler Tomas Høin. (Alle foto: Eaton Norge)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Bygger miljøvennlige batteriboliger

Med 1,4 millioner i Enova-støtte reiser Binde Gruppen tyve fremtidsrettede leiligheter utenfor Steinkjer i Trøndelag. Store og smarte batterier i hver bolig er en viktig del av løsningen.

Opptil 80 prosent av leilighetenes energi vil komme fra fornybare energikilder gjennom bergvarme, solceller og smarte batterier, forteller strømstyringsselskapet Eaton i en pressemelding.

Les også: En arbeidsdag spart med trådløs lys- og varmestyring

Miljøvennlig og økonomisk gunstig

Om lag 15 kilometer utenfor Steinkjer bygges nå de første ti leilighetene i det innovative leilighetsprosjektet. Det er hentet inn 1,4 millioner i støtte fra Enova for innovativ bruk av bergvarme og energilagring. I tillegg skal det monteres solcellepaneler på taket av leilighetene.

Prosjektet utenfor Steinkjer.

– Dette prosjektet er enestående – jeg kjenner ikke til noe tilsvarende, og det er derfor vi har mottatt støtte fra Enova. Ved å ta i bruk fornybar energi, og kjøpe strøm når prisen er som lavest, er dette både et miljøvennlig og økonomisk gunstig prosjekt for beboerne, sier Jørgen Binde.

Han leder Binde Gruppen som består av entreprenørselskapet Byggmester Binde, energirådgivningsselskapet Binde Framtid og eiendomsselskapet Binde Eiendom. Alle er en del av prosjektet.

Energibrønn og smarte batterier

To 220 meter dype energibrønner vil hente ut bergvarme som varmer tappevann og gulv i leilighetene. Samtidig vil det være solcellepaneler på taket som er koblet til smarte batterier. Batteriene har hovedsakelig fire formål; lagre solstrømmen, kjøpe strøm når strømprisene er lave, dempe trykket på strømnettet når mange bruker strøm samtidig og fungere som en reserve dersom det skulle oppstå strømbrudd.

Brønnboring på prosjektet. (Foto: Binde Gruppen)

Leder for Binde Framtid, Magnus Vågen, tror batteriteknologi vil bli vanligere og vanligere i norske hjem fremover.

– Batteriene gjør det mulig å kjøpe strøm når prisene er lave, og bruke den lagrede strømmen når prisene er høye. Det gir solide besparelser, særlig fordi det vil bli dyrere å bruke strøm i «rush-tidene» fremover, som klokken 07-09 på morgenen og 17-19 på kvelden. I tillegg vil det bli dyrere å bruke mye strøm samtidig, sier Vågen som sikter til NVEs melding om innføring av effektbaserte tariffer.

Magnus Vågen fotografert i sin egen garasje der han har smarte batterier på veggen.

– Batteriene vil bruke værdata for å predikere hvor mye strøm det er hensiktsmessig å kjøpe. Hvis det for eksempel blir knallsol i morgen vil ikke batteriene lades helt opp om natten, fordi vi da vet at solcelleanlegget vil produsere strøm som kan lagres på batteriene, forklarer energieksperten.

Gjennomsnittlig forbruk på 3 500 kilowatt timer

I snitt bruker en norsk enebolig om lag 20 000 kilowatt timer i året. Leilighetene som reises utenfor Steinkjer estimeres til å kun bruke 3500 kilowatt timer i løpet av et år i gjennomsnitt.

– Med fornybar energi fra sol og berg under bakken kan beboerne vente seg lave strømregninger. Deler av energibehovet vil dekkes med gratis egenprodusert energi, og strømmen som kjøpes vil være billig fordi batteriene kan kjøpe strøm på tider av døgnet der strømprisen er som lavest. I tillegg til en allerede svært lav strømregning, estimerer vi at beboerne sparer ytterligere 2 000 kroner i året på grunn av kombinasjonen solcellepanel og smarte batterier, forklarer Vågen som har et lignende energisystem i sitt hjem der batteriene også selger strøm tilbake på strømnettet.

I desember fikk Vågen igjen 1 300 kroner på «strømregningen».

Administrerende direktør for Eaton i Norge, Jon Helsingeng, tror flere vil ta i bruk batterier i årene fremover.

– Fageksperter trekker frem energilagring som en av verdens viktigste teknologier akkurat nå. Mange nordmenn har gått til innkjøp av solcellepaneler de siste årene. Med batterier får man en bedre lønnsomhet i sitt solcelleanlegg fordi man kan benytte solenergien når strømprisene er som dyrest, forklarer Helsingeng som er imponert over leilighetsprosjektet utenfor Steinkjer.

Jon Helsingeng leder Eaton i Norge. (Foto: Eaton)

Byggeprosjektet gjennomføres i to omganger der det reises ti leiligheter om gangen.

– Allerede er åtte av de ti første leilighetene solgt. Fornybar energi er i vinden, og jeg er sikker på at dette prosjektet vil ha en positiv smitteeffekt på fremtidige byggeprosjekter, sier Jørgen Binde.

Byggmester Binde har visning i prosjektet. (Foto: Eaton)

Full oversikt over strømforbruk

Enovas karakterskala angir hvor mye av boligen som forsynes med fornybar energi og hvor energieffektiv boligen er. Leilighetene utenfor Steinkjer vil oppnå energikarakteren lysegrønn A, noe som viser at leilighetene forsynes med en stor andel fornybar energi, samt at boligene har svært lavt varmetap.

– Alle leilighetene vil være koblet til det trådløse smarthussystemet xComfort. Beboerne vil på den måten ha full oversikt over strømforbruk, prisen for strøm, samt hvor mye energi som er lagret i batteriene til enhver tid og mye mer. Denne informasjonen er lett tilgjengelig via et nettbrett, eller på telefonen.

Elektriker Tor Håkon Hansen med en Smart home controller, som er hjernen i smarthussystemet.

– Vi håper dette bidrar til å øke beboernes energi-bevissthet. Via telefon eller nettbrett kan man enkelt sette leiligheten i ulike moduser, som eksempelvis «borte», da vil temperaturen senkes til et fornuftig nivå. På den måten er ytterligere energi-besparelser kun et tastetrykk unna, forklarer Vågen og legger til at xComfort-systemet er et trygt og skalerbart smarthussystem.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *