Nå kan gipsavfall fra byggeplass bli gjenvunnet og ikke levert til deponi. (Illustrasjonsfoto: Byggmesteren)

Gyproc og Ragn-Sells vil gjenvinne gips

Saint Gobain Byggevarer Gyproc og Ragn-Sells etablerer Gipsgjenvinning AS som skal gjenvinne kildesortert gipsavfall til ny råvare for produksjon av gipsplater.

Dette vil si en sirkulær løsning for gips i Norge og det nye anlegget etableres vegg i vegg med Gyproc sitt produksjonsanlegg i Fredrikstad.

Fordeler med nærhet til gipsgjenvinningen

Nærheten til gipsplatefabrikken eliminerer all transport av gjenvunnet pulver, da dette blåses direkte inn til fabrikken etter kvalitetskontroll er gjennomført. Gipsgjenvinning AS investerer også i utstyr for å ytterligere foredle kartongfraksjonen fra prosessen slik at også denne kan gjenvinnes.

Målet er selvsagt høyest mulig materialgjenvinningsgrad.

Daglig leder i Gipsgjenvinning AS Frode Tangsveen gleder seg til å komme i gang med bygging av fabrikken i Fredrikstad. (Foto: Ragn-Sells AS)

Samarbeid vil styrke materialgjenvinningsprosessen

– Ragn-Sells har i en årrekke prioritert å levere sitt gipsavfall til gjenvinning fremfor til deponi. Nå ønsker vi selv å gå inn på eiersiden i gjenvinningsanlegget for å sikre oss stabil leveransesikkerhet, kontroll og delaktighet i prosessen. Ragn-Sells arbeider kontinuerlig med å finne gode løsninger for gjenvinning av ulike restprodukter og avfall. Vi har store forventninger til samarbeidet med Saint Gobain Byggevarer, sier Bjørn Hoel Administrerende direktør i Ragn-Sells.

– Gyproc ønsker å øke bruken av resirkulert gips og vil sikre god tilgang på dette råstoffet. Gips er et materiale som er godt egnet for resirkulering og vi ønsker å bidra til at gipsavfall fra byggeplass blir gjenvunnet og ikke levert til deponi. Vi anser etableringen av Gipsgjenvinning AS som et viktig virkemiddel for oss, sier Peik Næsje Direktør Business Unit Gyproc.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *