Simen Sagstuen har utviklet et glassrekkverk med integrerte solcellepaneler. (Foto: Sagstuen)

Monterer sitt første solcellerekkverk

Bedriften Sagstuen fra Gjøvik monterer nå verdens første solcellerekkverk i Orklas nybygg på Skøyen.

Bedriften med 107 ansatte i Hunndalen lanserte solcellerekkverket – Powerrail – i fjor og nå kan nyheten endelig testes ut i praksis.

I følge Sagstuen er dette første gang slike paneler serieproduseres og benyttes i standard rekkverksløsninger. Sagstuen har eksklusivitet på glasset med panelene og produserer rekkverkene på egen fabrikk på Gjøvik.

Solenergi fra begge sider

Powerrails teknologi har tosidige solcellepaneler på innsiden av herdet glass, slik at man får utnyttet solfangsten på begge sider.

Videre er de delt opp i moduler som enkelt settes sammen til ønsket lengde. Koblinger og ledninger vil gå i selve håndløperen på rekkverket, slik at det fremstår estetisk pent.

Slik ser Powerrail ut. (Foto: Sagstuen)

– Vi har tatt i bruk en teknologi med doble solceller som gir over 50% mer effektiv energiproduksjon enn konvensjonelle Poly/Mono-solceller. Enkelt sagt produserer våre rekkverket strøm på begge sider, forklarte daglig leder Simen Sagstuen under lanseringen i fjor.

Å montere solceller i rekkverk er lurt, fordi rekkverket ofte monteres på terrasser eller andre solvendte steder i bygget.

– Vårt standard rekkverk tar i mot sollys og dagslys på fremsiden og refleksjon av sol- og dagslys på baksiden, produserer 300 W per løpemeter så lenge solen er oppe. På en sydvendt balkong i Oslo vil for eksempel en meter rekkverk produsere 400 kw/h. årlig. Dette skal gi en besparelse på 12 000 kroner i årlige strømutgifter, med dagens relativt sett lave strømpriser, sier Sagstuen.

Her presenterer Sagstuen Powerrail:

Første montering

Orklas nye hovedkvarter på Skøyen i Oslo – Orkla House – får i disse dager installert 35 løpemeter solcellerekkverk som potensielt kan produsere 10-14.000 kilowatt strøm årlig. Bygget får også vanlige solcellepaneler på taket.

(Illustrasjon: Orkla)

– Powerrail inngår som ett av flere elementer i en totalpakke satt sammen med våre rådgivere og totalentreprenør Skanska for å lage et miljøvennlig og energieffektivt bygg for Orkla på Skøyen, fortalte Gjert Brun, Managing Director i Orkla Real Estate, i fjor.

– Vi tror det oppfattes som et positivt signal at vi velger en slik løsning. Hvilke besparelser vi kan regne med gjenstår å se, men vi er forhåpningsfulle til at produktet som leveres holder god kvalitet både teknisk og driftsmessig, sier Gjert.

Prefabrikert løsning

– Rent byggteknisk så er Sagstuen-rekkverk enklere å installere på byggeplass sammenlignet med andre leverandører da rekkverket prefabrikkeres i vår fabrikk på Gjøvik. Rekkverkslengder opptil 7 meter prefabrikeres med hurtigkoblinger for både solceller og belysning, sier Sagstuen.

De prefabrikkerte elementene heises direkte på plass og fordi de produseres på Gjøvik blir miljø- og transportbelastning minimal.

Sagstuen har store planer for Powerrail og har allerede fått mange henvendelser om løsningen.

– Vi sikter oss inn på de store prosjektene, fordi vi vet at det er det Powerrail virkelig fyller et behov. Dersom man som byggherre virkelig vil sende et signal om at man vil bidra til bedre og mer energieffektive bygg, så velger man våre solcellerekkverk. Og bruker man Powerail i utstrakt grad, har man jo skapt et kraftverk, avslutter Simen.

I bygg der taket av ulike årsaker ikke kan brukes til montering av solceller kan Powerrail vurderes montert på gesims med samme effekt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *