Fra venstre daglig leder i Faber, Bent Gabrielsen, prosjektleder teknikk i SUS2023 Lars Egil Borsheim, prosjektdirektør i SUS2023 Kari Gro Johanson, kalkulatør i Faber Bygg, Birger Sande, administrerende direktør Helse Stavanger, Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør Faber Bygg, Jan Arild Wathne, prosjektleder prosjektering SUS2023 Therese Øvernes og prosjektleder for anskaffelser i SUS2023 Christin Vik Eliassen. (Foto: Svein G. Lunde, SUS)

Historisk avtale for Faber Bygg

Faber Bygg har vunnet kontrakten på ca 456 millioner kr om å bygge fasader på Stavangers nye sykehus. Dette er den største kontrakten som hittil er tildelt for byggingen av SUS2023.

-For oss er dette en forpliktende tillitserklæring og vi er stolte over å ha vunnet et så stort oppdrag, sier Jan Arild Wathne, administrerende direktør i Faber Bygg AS.

Danner alianse

Wathne opplyser at kontrakten betyr at inntil 100 personer skal jobbe med dette, i samarbeid med flere underleverandører som har bidratt inn i tilbudet som de nå har vunnet.

De andre selskapene som skal levere inn i kontrakten er Rubicon, PreTre, Lie Blikk, Niras og Rambøll.

– Våre ansatte ser frem til å få jobbe med det største byggeprosjektet i regionen noensinne. Alle har et forhold til sykehuset, sier direktør Jan Arild Wathne i Faber Bygg. (Foto: GK)

-Vi har dannet en «allianse» av lokale samarbeidspartnere som vi skal jobbe sammen med inn i denne avtalen vi har fått. Dermed vil arbeidet med å lage fasader til det nye sykehuset gi ringvirkninger for flere selskaper i vår bransje og vår region, sier Wathne.

Avtale verdt 456 millioner kr

Oppdraget med å bygge fasadene på SUS2023 innebærer at Faber leverer vinduer, fasadefronter og yttervegger til det nye sykehuset. Totalverdien på kontrakten er ca 456 millioner kroner inkludert mva.

-Vi er veldig glade for at et lokalt selskap har nådd helt til topps i konkurransen om dette oppdraget, og vi ser frem til å jobbe tett med Faber Bygg AS om å lage det beste sykehuset, sier administrerende direktør for Stavanger Universitetssjukehus, Inger Cathrine Bryne.

– Har store digitale ambisjoner

Det nye sykehuset skal bygges på Ullandhaug, like nedenfor Innovasjonspark Stavanger og Arkivenes hus. Tomten ligger i Stavanger kommune, og er nær nabo til Universitetet i Stavanger. SUS2023 legger opp til en høy grad av digital prosjektering, utførelse etter BIM og andre digitale tiltak i byggeprosjektet.

Prosjektdirektør for SUS2023, Kari Gro Johanson, forteller at de har skyhøye ambisjoner når det kommer til digitalisering.

– Ikke bare skal vi bygge det beste sykehuset vi kan for de pengene vi har i Stavanger. Vi skal også planlegge og jobbe smartere. Og vi skal utvikle metoder som muliggjør at fremtidens sykehus bygges bedre enn i dag. At vårt arbeid nå bokstavelig talt nå er i verdenstoppen, viser at vi har gjort mye riktig, sier Johanson.

SUS2023 skal bygges på Ullandhaug, like nedenfor Innovasjonspark Stavanger og Arkivenes hus. (Illustrasjon: Nordic Office of Architecture / Aart Architects)

Nylig ble prosjektet kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt av den amerikanske IT-giganten Autodesk.

– Vi har som visjon å kunne bygge sykehuset uten bruk av boring, kapping og tilpasning på stedet. Så mye som mulig skal komme flatpakket eller som ferdige moduler man bare kan løfte inn og koble sammen i bygget. I tillegg har digitaliseringen gjort det mulig å involvere alt fra leverandører, snekkere, sykepleiere og leger allerede nå i planleggingsfasen. Det betyr bedre løsninger og færre feil når sykehuset bygges og står ferdig, sier Johanson.

Finansieringen på plass

Sykehuset på Ullandhaug finansieres gjennom et lån fra Helse- og omsorgsdepartementet, tilsvarende 70 prosent av kostnadsrammen, til sammen 5,9 milliarder kroner, som ble bevilget 6. oktober 2016 i statsbudsjettet for 2017. De resterende 30 prosent av kostnadsrammen finansieres via opptak av lån på 500 millioner kroner fra Helse Vest RHF og 2 milliarder kr gjennom midler fra egen drift.

Det er planlagt for enerom med bad til alle – ca. 640 sengerom. (Illustrasjon: SUS2023

Første byggetrinn skal stå klart i 2023 når alle somatiske senger, akuttfunksjoner og nødvendige støttefunksjoner flyttes.

Størrelsene er store i prosjektet, med cirka 100 000 kvadratmeter (over 14 fotballbaner stort). Til sammenligning er Sykehuset Østfold (Kalnes) 85 000 kvadratmeter.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *