Ny samarbeidsavtale ble signert av (f.v) Birger Knutsen for Malermesternes opplæringskontor, Harald Hansen for Opplæringskontoret for tømrerfaget, fylkesdirektør John Arve Eide, Ronny Graskopf for Lærling Øst og Knut Asper for Murmesterens forening Oslo. (Foto: Byggmesteren)

Læreplassgaranti og statsminister på Yrkes-NM

Rekruttering: Statsminister Erna Solberg, ny læreplassgaranti i Akershus og rekordbesøk fra 30 000 ungdommer skaper blest om yrkesfagene på Yrkes-NM 2018.

Målet med Yrkes-NM er å styrke rekrutteringen av ungdom til yrkesfagene og aldri har så mange besøkt arrangementet.

Erna og 30 000 ungdommer

Konkurransene arrangeres i forbindelse med en utdanningsmesse for niende- og tiendeklassinger i Oslo og Akershus.

Cirka 30.000 ungdommer skal besøke og lære ved å se hvordan yrkesfagene utføres. På standene møter de over 350 lærlinger og unge faglærte fra over 35 yrker. Statsministeren besøkte kokk- og servitør, sjømathandel, møbelsnekker, naturbruk, helsefagarbeider, smedfag og anleggsmaskinfører.

Statsminister Erna Solberg tapte knepent i rekepelling på standen til Norsk sjømat. (Foto: Byggmesteren)

– Fagarbeiderne er fremtidens bransje og vi vet at Norge vil mangle 70 000 fagarbeidere i 2030 om vi ikke snur utviklingen. Dette er gode, trygge jobber når du har et fagbrev, sier statsminister Erna Solberg.

Yrkesfagenes år 2018

Regjeringen bevilget i 2018 fem millioner kroner til WorldSkills Norway for å fremme yrkesfagene gjennom kampanjen Yrkesfagenes år 2018. Målet med kampanjen er å gi økt innsikt om yrkesfag og arbeidsliv. Den skal også øke unges interesse for yrkesfaglige utdanningsvalg og øke antall lærebedrifter og læreplasser.

Tradisjonshåndverkerne i smedfaget viste fram faget sitt. (Foto: Byggmesteren)

Statsministeren oppfordret foreldre til å vurdere yrkesfagene for sine barn.

– Hvis du har barn som har lyst til å gjøre noe praktisk, så må de få lov til å følge den drømmen. Ungdommene tar opp mindre studielån og bruker kortere tid før de er ute i arbeidslivet. Og har du et fagbrev, kan du alltid vende tilbake til studiespesialiserende eller andre studier. Fagbrev kan jo også bygges på med mer utdannelse, forklarer statsminister Erna Solberg.

Ny læreplassgaranti til elever

Et annet positivt tiltak på Yrkes-NM var den nye avtalen om læreplasser mellom skoleier Akershus fylkeskommune og fire opplæringskontorer innen bygg- og anleggsteknikk.

– Avtalen skal gi læreplassgaranti til elever som er kvalifisert til å få en læreplass, sier fylkesdirektør for videregående opplæring i Akershus, John Arve Eide (midten). (Foto: Byggmesteren)

Samarbeidsavtalen inngås mellom Akershus fylkeskommune og opplæringskontorene: Murmesternes forening Oslo (opplæringskontor for murfaget i Oslo og Akershus), Opplæringskontoret for tømrerfaget i Oslo og Akershus, Lærling Øst og Malermesternes opplæringskontor (MOKO).

Akershus fylkeskommune som skoleeier deltar i prosjektet med sine skoler med byggfag-avdeling og lærlingekoordinatorer ved følgende videregående skoler: Eidsvoll, Skedsmo, Nesbru og Vestby videregående skoler.

– Samarbeidsprosjektet vil gi elever som søker yrkesfag et mer forutsigbart utdanningsløp og gi bedre oppfølging i overgangen mellom skole og læretid, sier John Arve Eide, fylkesdirektør for videregående opplæring.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *