Anne Sørum er nasjonal koordinator for bygg og anlegg i Arbeidstilsynet.

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Arbeidstilsynet i gang med to nye tilsynsuker

Denne og neste uke har Arbeidstilsynet storaksjon på byggeplasser rundt om i landet. I forrige aksjon for et halvt år siden, stanset de halvparten av de 500 kontrollerte byggeplasser.

– Vi er spente på hvor mange byggeplasser som må stanses denne gangen, sier Anne Sørum nasjonal koordinator for bygg og anlegg i Arbeidstilsynet.

På en konferanse for hytteprodusenter i Boligprodusentenes Forening på Gardermoen onsdag, påpekte hun at hyttebyggerne har de samme utfordringene med farefylt arbeid i høyden og mangelfull sikring av sager som i næringen for øvrig. Hun har ikke store forhåpninger til at de har forbedret seg på det halve året som er gått siden forrige storaksjon i mai.

Halvparten har dårlig sikring

– Halvparten av de 2 500 tilsynene vi hadde med bygg og anlegg i fjor, handlet om farefullt arbeid i høyden. Alle som fører tilsyn, har bilder å vise av sager som ikke er sikret som de skal, fortalte Sørum.

– I hyttebyggingen er det svært vanlig å se arbeid på tak og gavler uten at det er sikret skikkelig. Hvor er arbeidstakerne som godtar sånne forhold, og hvor er lederne deres som ikke legger til rette for sikre arbeidsplasser? spurte hun og minnet om kravet om opplæring i HMS.

Les også: Stanset halvparten i storaksjon

50 000 for en finger er ikke mye

Hun viste videre til foreleggene som tilsynet skriver ut når det er fare for liv og helse.

– Noen mener det er mye å få 50 000 kroner og mer i forelegg for at skjerm og spaltekniv er tatt av ei sag. Det er jo så fort gjort å ta dem av. Men om vi ser på hvilke konsekvenser det kan få med avkappete fingre, er det ikke mye, hevdet hun.

Langt mellom hvilebrakker i fjellet

Forsamlingen av hyttebyggere erkjente at det er problemer med riktig sikring og hvilebrakker for den som bygger i fjellet, langt fra nærmeste vei. Dette blir derfor et punkt som boligprodusentene tar opp i en framtidig kvalitetsnorm.

Verstingene drar før kontrollen

I salen var det flere som kunne vise til eksempler på svært farefylte arbeidsoperasjoner og uhygieniske forhold med avføring etterlatt i plastposer når håndverkere forlater i hyttefeltene. Men «verstingene» er utenlandske arbeidstakere som Arbeidstilsynet ikke ser ut til å bry seg med. De er ofte forsvunnet om det blir tilsyn, ble det hevdet.

Sørum fra Arbeidstilsynet lovte at hun skal ta med seg eksemplene til en vurdering av hva det skal legges vekt på i kommende års tilsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *