Sånn kan prosjektet på Vikkolljordet i Mjøndalen bli. (Illustrasjon: Dark Arkitekter)

Vil bygge 800 matnyttige bobruk

I Mjøndalen planlegges nå pilotprosjektet Agropolis med hele 800 boliger der innbyggerne kan produsere egen og felles mat under en bondes kyndige ledelse.

Det er Vestaksen Eiendom i samarbeid med bonde og grunneier Anund Wigen som står bak planene, og det utarbeides nå en reguleringsplan i samarbeid med Dark Arkitekter.

Les også: Solcelleanlegg på Stadionkvartalet

Vil bli først i Norge

Prosjektet er det første i sitt slag i Norge og vil bidra til å gjøre Mjøndalen kjent og attraktiv for familier som er bevisst på å leve sunt og miljøvennlig, basert på bærekraftige prinsipper.

Administrerende direktør i Vestaksen Eiendom, Morten Hotvedt, opplyser at bonden vil være ansvarlig for matproduksjonen og at beboerne kan velge om de ønsker å engasjere seg mye i dyrkingen på fellesbruket eller om de kun vil ta ansvar for sin egen balkongkasse.

– Å kunne delta i dyrkingen av egen mat, å bo i nye og moderne boliger og ha nærhet til knutepunktets mange tilbud, er unikt, understreker Hotvedt. Han opplyser at det vil komme både skole og barnehage innenfor Agropolis’ grenser. Det gir unike muligheter for å integrere matproduksjon i skolehverdagen slik at barna selv finner svaret på «hvor kommer maten vår fra? spør Hotvedt.

Bo og dyrke

Bobruk legger til rette for å kombinere moderne boform og lokal matproduksjon. Både grunneier og bonde Wigen og Vestaksen Eiendom mener det er en rekke trekk i samfunnsutviklingen som taler for at bobruk er en god løsning:

– I Norge dyrker vi kun 40 prosent av vår egen mat og vi fjerner oss fra produksjonen og matens opprinnelse. Vi ser en økende interesse for norske jordbruksprodukter og verdien av at vi opprettholder produktivt areal. Det er fokus på sunt kosthold, og vi ser en klar tendens til at flere ønsker å leve mer sosialt og dele mer, sier Morten Hotvedt, som legger til at det i Agropolis vil bli bygd veksthus, matutsalg og besøksgård. Den matjorda som går tapt der boligene bygges, vil bli flyttet og brukt til dyrking andre steder.

Hotvedt mener bobruk passer perfekt i Mjøndalen som har sentral beliggenhet, en attraktiv urban sentrumsstruktur, et utbygd kollektivtilbud og sentrumsnært jordbruk.

– Vestaksen ser Agropolis som en måte å kombinere ønsket om å bo sentralt, ta vare på jorda og oppnå miljøfordelene ved at flere kan bo så sentralt at de kan reise kollektivt, sykle eller gå i stedet for å bruke bil, sier Vestaksen-direktøren.

Fikk napp i Arendal

Agropolis-prosjektet i Mjøndalen ble også presentert og debattert under Arendalsuka der det meste av rikspolitikere, næringslivstopper og presse er samlet.

Samtlige deltakere i debatten likte idéen og trenden om at flere får mulighet og kjennskap til det å dyrke og produsere mat, men samtidig påpekte blant andre Senterpartiets Bjørg Sandkjør at det å fjerne store mengder matjord ikke er akseptabelt.

«Bønder i byen» var tittelen på debattseminaret om Agropolis-prosjektet under Arendalsuka på tirsdag der Vestaksen Eiendoms Morten Hotvedt(t.h.), styreleder Per Christian Voss og bonde Anund Wigen(t.v.) stilte i egne Agropolis-T-skjorter. Her er trioen i samtale med daglig leder i DARK arkitekter, Arne Reisegg Myklestad(t.v.), fylkesleder i Senterpartiet i Oslo, Bjørg Sandkjør og direktør for samfunn og plan i Aspelin Ramm Eiendom, Sverre Landmark. (Foto: Vestaksen Eiendom)

Styreleder i Vestaksen Eiendom, Per Christian Voss, er glad for at det har blitt en åpen debatt om prosjektet, men han er samtidig klar på at Mjøndalen ikke er det eneste stedet i Norge hvor denne type prosjekt kan lanseres:

– Det er stor interesse for dette prosjektet, spesielt i Oslo-området, og hvis vi ikke får det til i Mjøndalen så vil det være naturlig å se seg om etter andre lokasjoner. Men det aller beste er om vi nå får til dette unike pilotprosjektet på Vikkolljordet, og at utbyggere og andre kommer langveisfra på befaring til Nedre Eiker for å lære og for å gjenskape lignende prosjekter rundtomkring i landet, sier Voss.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *