Gamle elbilbatterier blir prøvd som lagringsenhet for solcelleenergi i norske hjem. (Illustrasjonsfoto: Lyse energi)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Brukte bilbatterier skal lagre solcellestrøm

Energi- og teleselskapet Lyse er først ute med en løsning for strømlagring i norske hjem.

Det interkommunale konsernet Lyse AS blir dermed først i Norge til å ta i bruk energilagring i hjemmet. Som del av et europeisk forskningsprosjekt, skal enheter til strømlagring i batterier installeres i 20 hjem i Rogaland. Anleggene leveres av Eaton og består av gjenbrukte batterier fra elbiler koblet sammen med smart teknologi for strømstyring. To av enhetene er allerede i drift, og de neste 18 skal installeres i månedene som kommer.

Administrerende direktør i Eaton i Norge, Jon Helsingeng. (Alle foto: Lyse AS)

Mer lønnsomt med fornybar

– Energilagring gir bedre bruk av strømnettet og gjør det mer lønnsomt å ta i bruk fornybar energi. Fageksperter fremhever energilagring som en av verdens viktigste teknologier akkurat nå, sier administrerende direktør for Eaton i Norge, Jon Helsingeng.

– Vi lanserer energilagringsløsninger over hele verden, og Norge er et av de viktigste landene. Dette har direkte sammenheng med hvor langt vi har kommet i elektrifiseringen av samfunnet, og det høye elbilsalget, sier Helsingeng.

Elbilbatterier gjenbrukes

Energilagring er tilgjengelig for husholdninger, næringsbygg og som større enheter for energinettet og datasenter. xStorage-enhetene som Lyse plasserer ut, er i hovedsak gjenbrukte elbilbatterier i smarte strømskap fra Eaton. Enhetene er på både 6 kWh og 4.2 kWh, noe som tilsvarer et typisk hjems topp-forbruk i tre til fem timer.

Trond Thorbjørnsen er senior forretningsutvikler i Lyse.

Store forventninger

– Dette prosjektet er det store forventninger til. Energimarkedet står overfor store endringer, og vi ønsker å ligge i forkant. Dette gjør vi ved å teste og utvikle innovative teknologier og forretningsmodeller. På den måten kan vi bidra til å løse de problemene vi vet vil oppstå både i det lokale og internasjonale energimarkedet, sier Trond Thorbjørnsen, senior forretningsutvikler i Lyse.

En av hensiktene er å bidra til å jevne ut forbrukstoppene som oppstår når strømnettet belastes på det meste, som på kalde morgener eller ettermiddager når huseiere kommer hjem fra jobb.

 

Spare billig egen energi

– Ved å lagre strøm i batteriet når strømmen er billig, kan man bruke av denne strømmen når den er på det dyreste, sier Thorbjørnsen.

Lyses investeringer i energilagring inngår som en større del av et forskningsprosjekt i EU som heter Invade. Hele prosjektet ledes av Smart Innovation Norway hvor Lyse har ansvaret for den norske piloten. Det vil også gjennomføres piloter i Tyskland, Nederland, Bulgaria og Spania hvor ulike aktører skal undersøke grunnlag for nye smarte løsninger og forretningsmodeller innen kraft- og energimarkedet.

Smarte styringssystemer kan sørge for at billig lokal energi kan brukes når prisene på kjøpt energi er på det høyeste.

Forbrukernes energisparing

– Lyse skal særlig utforske løsninger for forbrukermarkedet. I prosjektet skal det utvikles nye digitale løsninger som sikrer at strømnettet utnyttes bedre, at det legges til rette for bruk av mer fornybar energi, og at forbrukstopper jevnes ut ved bruk av energilagring, sier Thorbjørnsen.

Lyse har arbeidet med Invade i ett år. Testing av styresystem starter til sommeren og varer til 2020. Målet med er å teste ut batteriene i tre ulike delprosjekter: Energibruk i forhold til effekt, energiforbruk og økonomisk lønnsomhet, og hvordan energilagring sikrer bedre utnyttelse av kortreist energi som solceller. Som en del av prosjektet skal Lyse også vurdere strøm- og varmestyringsenheter i hjemmet, og hvordan de kan kobles til internett.

– Vi ser for oss mange spennende løsninger der kunstig intelligens (AI) og maskinlæring står for styringen. Det å kunne lagre energi, passer veldig godt inn i et fremtidig energibilde. Fordelene vil tilfalle samfunnet i form av smartere energibruk. Nettselskapene vil få en optimalisert distribusjon, og kundene vil få enda bedre forutsetninger for å kunne styre hjemmene sine, sier Thorbjørnsen.

 

Klarer forbrukstoppene

Energilagring vil også bidra til en jevnere belastning på strømnettet. Dette blir en nødvendig følge av at induksjonskomfyrer, elbilladere og diverse elektriske dingser bidrar til at hjemmene våre blir stadig mer energikrevende, og forbrukstoppene høyere.

– Energilagring er nødvendige teknologier for å møte fremtidens press på energinettet. Det er inspirerende å se hvordan Lyse er villig til å teste energilagring som en viktig del av sitt fremtidige helhetlige tilbud. De vil høste erfaringer av stor nasjonal betydning, sier Helsingeng.  

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *