Finansparken blir Nord-Europas største kontorbygg i limtre og er tegnet av de norske trearkitektene Helen og Hard. (Alle foto: Christopher Kunøe, Byggmesteren)

BM 0618: Stort og unikt i Stavanger

– Ingen har bygget et trebygg på denne måten før, sier Faber Bygg om Finansparken. I BM 0618 møter du en uredd lagspiller fra Porsgrunn, besøker Holmestrands kirkestue i laftetømmer og ser hvordan du treffer flere kunder på nett.

Blant de gamle trehusene i Stavanger monterer byggeleder Oddmund Torjussen og hans syv tømrere fra Faber Bygg Finansparken.

De første tre etasjene bruker bøk i drag­ere og søyler på grunn av dimensjonene.

– Her bygger vi syv etasjer høyt på det høyeste i nord mot Bjergstedparken, med 13.400 kvadratmeter BRA over bakken, forteller Torjussen som fortsatt er imponert over de enorme dimensjonene på elementene:

– Den tyngste rammen vi har hatt, står mellom de to betongsjaktene og veier 16 tonn. Enkelte elementer, som lange dragere, er på sitt høyeste 1,80 meter og består av to deler: En del på hver side av søylen. Hver halvdel av drage­ ren veier 4 tonn, sier Torjussen.

­ Dette er et unikt prosjekt så vi må regne med unike oppgaver og løsninger underveis. Ingen har erfaring fra lignende bygg før, sier byggeleder Oddmund Torjussen i Faber Bygg.

 

Faber Byggs tømrere arbeider med å klargjøre for fasaden i glass og aluminium.

– De lengste skruene vi har brukt her på plassen, er en meter lange, sier byggeleder Oddmund Torjussen:

– Selv om vi noen ganger kan forbore tre cm, er akkurat den ene operasjonen helt avgjørende for resul­tatet. En feil i en flere tonn tung bygningsdel kan få store konsekvenser i et så komplisert prosjekt, sier byggelederen og viser Byggmesteren videre opp i det unike trebygget.

 

Vil du gjerne lese denne reportasjen?

Nå kan du enkelt bestille ditt gratiseksemplar av Byggmesteren her.

Andre spennende saker fra juniutgaven er:

Byggmesteren som vil se resultater

– Å lede, er å jobbe mot et mål. Jeg har vært engasjert i mye gjennom tida og vil se resultater. Når de kommer, er det motiverende, sier byggmester Per Ove Sivertsen. På landsmøtet i Hamar ble Sivertsen valgt til Byggmesterforbundets nye styreleder og i dette portrettintervjuet får du vite mer om fagmannen som skal lede landets byggmestere de neste fire årene.

Det måtte bli laft

– Kirkestua ligger jo midt i ei kulturgate med ere historiske hus og med Holmestrand kirke fra 1674 som det ypperste av dem. Alle de eldre bygningene er laftet og har stående panel utvendig, sier prosjektleder Yngve Berntsen. Bli med til Holmestrand og et nybygg som er bygget med tradisjonelle metoder og verktøy.

Så mange muligheter!

– Vi oppfordrer de ansatte til å ta kurs og videreutdanning og sponser mesterutdanningen for dem som vil ta den, forteller daglig leder i Norgeshus JOS BYgg Steffen Dahlen.

Møt en byggmester som er opptatt av å vise fram hvor mange ulike karrieremuligheter det er i tømreryrket.

BM 0618 – 52 sider nyheter, reportasjer og produkter for deg som vil vite hva som skjer i bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *