Hele montørlaget: Kranfører Leif Sindre Urke, Magnus Lødøen Knivsflå, Håvar Emdal, Kristoffer Ringseth, Kjell Sindre Berge, Christopher Dale Person og Ingvar Emdal. (Alle foto: Per Bjørn Lotherington)

BM 0518: Veggen opp på få minutter

På bratte tomter er massivtre ekstra velegnet, mener Ous & Emdal Bygg fra Stranda. I BM 0518 møter du kommunen som ikke bare tenker pris når de handler, mesterbedriften som vanntester membranene sine og den polske tømreren Piotr som har fått godkjent sitt fagbrev i Norge.

– Når vi monterer massivtre, vises det godt at vi har gjort noe, konstaterer tømrer og monteringsleder Håvar Emdal på den utfordrende byggeplassen i Stranda.

– Blokka og eneboligene skulle bygges på en bratt tomt med lite plass til å lagre materialer, så vi erfarte snart at det var en stor fordel at veggene kom som elementer som kunne løftes fra trailerne rett opp i bygget der de ble montert med én gang, forteller daglig leder Ingvar Emdal.

Elementene til hele toppetasjen og taket ligger klar til å bli heist opp og montert.

Etter vellykket forsøk med leilighetsbygget, har de bygd sju eneboliger med massivtre på den samme tomta på Rellingbøen i bakkene over Stranda sentrum.

De har også brukt massivtre i flere hytter i et nærliggende hytteområde. Enda flere skal det bli. Effektiviteten i byggetida og kvaliteten kundene får og som de setter pris på så snart de er i hus, taler for det.

Før kranbilen er ferdig, løftes takisolering og tekkingen opp på taket.

– Massivtre er rasjonelt å bygge med når byggene er planlagt til det fra starten av. Vi må være bevisste på hvilke vegger som har bæring for å vite hvilken retning elementene skal legges, understreker sivilarkitekt Linda Emdal.

– Vi legger vekt på miljøperspektivet, men prakker ikke på kunder massivtre om de ikke selv er interessert og kan tenke seg det, sier hun.

 

Vil du gjerne lese denne reportasjen?

Nå kan du enkelt bestille ditt gratiseksemplar av Byggmesteren her.

Andre spennende saker fra maiutgaven er:

TEMA: OFFENTLIGE ANSKAFFELSER

– BVP stiller de samme kravene som i vanlig anbudsformer – forskjellen er at prisen teller mye mindre mens erfaring og gode resultater teller mer, forklarer prosjektleder Silje Lyslo i Stavanger kommune. Hun leder et av mange pilotprosjekter her til lands som skal prøve ut den nye anbudsformen BVP, eller prestasjonsinnkjøp. I temautgaven får du også vite mer om ulike anbudsvarslinger og terskelverdier.

Avdekker lekkasjer lettere

– Det kostet oss mye arbeid og to ukers forsinkelse, men det var en guds lykke at vi fulgte rutinene med å vannteste membranen så vi oppdaget feilen, sier Vidar Strømdahl. Han driver eget firma med fem ansatte sør­ øst i Oslo, og gjorde erfaringene i en stor ombygging og rehabilitering i en enebolig. Se hvordan de gjør det i BM 0518!

– Vi kjenner hverandres sterke sider

– Jungeltelegrafen går. Mange henven­delser kommer nærmest av seg selv, fordi kundene har hørt av andre at vi har gjort en god jobb, forteller de tre tømrerbrødrene i Joramo & Tørset Bygg. Bli med til Oppdal og møt en familie med fagfolk som lykkes fordi de aldri firer på kvaliteten.

BM 0518 – 52 sider nyheter, reportasjer og produkter for deg som vil vite hva som skjer i bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *