– Nettportalen villeder forbrukerne, mener Sagmyr. (Foto: Byggmesteren)

– Handlehvitt.no bør legges ned

Byggebransjens Uropatrulje mener at nettsjekken Handlehvitt.no ikke filtrerer ut useriøse håndverksbedrifter og at forbrukere kan bli lurt, sier daglig leder Vidar Sagmyr.

Handlehvitt.no administreres av Skatteetaten og drives av Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ), som består av LO, NHO, KS, Unio og YS. Men det borger ikke for seriøsiteten, sier Byggebransjens Uropatrulje til Dagsavisen.

Hvitmaling!

Nettportalen lar forbrukere søke opp håndverkerfirmaer og andre selskaper, slik at de kan sjekke om de er seriøse forut for inngåelse av avtaler. Derfor har Sagmyr testet nettportalen ved å søke på en rekke firmaer som beviselig er useriøse.

– For oss er det meget bekymringsfullt at mange av de vi definerer som useriøse bedrifter glatt går gjennom filteret på handlehvitt.no. Også bedrifter med lang konkurshistorikk blir godkjent, sier Sagmyr til Dagsavisen.

Sagmyr mener at det er meget uheldig at firmaer som skylder store summer i skatt og avgifter, fremstår på Handlehvitt.no som like seriøse som firmaer med alt på stell.

– Sånn som denne portalen nå fungerer er den nærmest uten hensikt og den bør enten tas ned, eller justeres umiddelbart, sier Vidar Sagmyr.

 

Forbrukerne må sjekke flere kilder

Skatteetaten og Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) legger ikke skjul på at Handlehvitt.no har mangler.

– Vi er tydelige overfor forbrukerne at handlehvitt.no kun er én kilde og at de må sjekke flere forhold samtidig, sier direktør Øivind Strømme i SMSØ og Skattedirektoratet.

Idag er Handlehvitt.no bare koblet opp mot Brønnøysundregisteret og kan på grunn av Skatteetatens taushetsplikt ikke vise andre opplysninger. Hvis useriøse firmaer betaler merverdiavgiften sin, fremstår de som seriøse på Handlehvitt.no selv om de har unndratt skatt og andre avgifter.

– De useriøse aktørene har tilpasset seg og registrerer nå virksomhetene for merverdiavgift. Det betyr ikke nødvendigvis at de sender inn mva-oppgaver eller betaler en eventuelt skatterestanse, men dette er ikke lov å legge inn i et søk per i dag, sier Strømme til Dagsavisen.

Skatteetaten har lenge bedt departement og regjeringen om å få lempe på taushetsplikten, men ifølge direktør Strømme er en løsning på dette langt unna.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *