I stedet for å betale ett stort beløp én gang i året, blir beløpet fordelt etter hvordan du betaler bilforsikringen din, for eksempel månedlig eller hvert kvartal. (Illustrasjonsfoto: Autogear)

Årsavgiften «forsvinner» og blir trafikkforsikringsavgiften

I 2018 erstattes årsavgiften med trafikkforsikringsavgiften. Dette er godt nytt for deg, men hva betyr det egentlig?

I år er siste gangen norske bileiere trenger å forholde seg til årsavgift på bil. Snart erstattes nemlig den gamle årsavgiften med «trafikkforsikringsavgift».

Trafikkforsikringsavgiften

Den nye avgiften er allerede vedtatt i Stortinget, men innkrevingen starter først i 2018. I disse dager sender Storebrand ut faktura til alle kunder som har forsikret et kjøretøy hos forsikringsselskapet.

– Den største forskjellen mellom de to avgiftene er at tidligere var det myndighetenes ansvar å kreve inn årsavgiften, mens til neste år er det forsikringsselskapene som fakturere deg for den, sier fagansvarlig for motor i Storebrand Forsikring, Mats Sæterkvist.

– Ja, det blir en ny avgift, men den blir enklere – og potensielt billigere for bileierne, forklarer Mats Sæterkvist, fagansvarlig Storebrand Forsikring. (Foto: Storebrand)

Den nye avgiften er et resultat av statens ønske om å redusere administrasjonskostnadene knyttet til den tradisjonelle bilavgiften. Derfor er forsikringsselskapene nå blitt pålagt å kreve inn årsavgiften sammen med ansvarsforsikringen.

Slik betales avgiften

I stedet for å betale ett stort beløp én gang i året, blir beløpet fordelt etter hvordan du betaler bilforsikringen din, for eksempel månedlig eller hvert kvartal. Bileierne betaler altså trafikkavgift for den perioden kjøretøyet har ansvarsforsikring. Hvis du skal selge bilen, eller et annet kjøretøyet du har forsikret, betaler du trafikkavgift frem til kjøretøyet omregistreres.

– Det gunstige med den nye ordningen er at du som bileier kun betaler for de dagene du faktisk trenger forsikringen, mens tidligere måtte du uansett betale for minst et halvt år frem i tid, sier Sæterkvist.

Prisen du skal betale fastsettes av Stortinget, og på tff.no finner du full oversikt over hva du må betale i trafikkforsikringsavgift.

Elbiler betaler fortsatt en svært lav årsavgift. Veteranbileiere slipper også billig unna, ettersom en bil som for eksempel kun brukes om sommeren verken trenger forsikring eller trafikkavgift i vinterhalvåret.

Så, til det viktigste spørsmålet alle lurer på: Må du som bileier foreta deg noe som helst?

– Nei, det eneste du trenger er å sørge for å ha forsikring på bilen din, noe som uansett er lovpålagt, sier Sæterkvist.

 

Du kan lese mer om trafikkforsikringsavgiften her hos Storebrand.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *