(Illustrasjon: NCC)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

– Valle Wood setter nasjonal massivtre-agenda

Midt i Oslo utvikler og bygger NCC det som blir Norges største næringsbygg i massivtre – Valle Wood. Bygget kan bli svært viktig både for hovedstaden, men også nasjonalt.

– Valle Wood vil ha nasjonal betydning og er et sentralt prosjekt. Ikke bare for Oslo, men for hele landet. Dette vil være banebrytende og kan sette agendaen for andre utbyggere og entreprenører, sier Thomas Orskaug, en av landets fremste eksperter på limtre- og massivtreprosjekter.

Kom seint til trelandet

Tirsdag holdt tre-eksperten, som har arbeidet med trekonstruksjoner de siste 20 årene, foredrag om massivtre som byggemateriale på et frokostmøte i regi av NCC Property Development.

Massivtre er ikke nytt som byggemateriale, faktisk startet man bygging med massivtre i Frankrike allerede på 1950-tallet.

Men i skogslandet Norge er det først på 2000-tallet at de første større konstruksjonene er kommet opp, og nå dukker stadig større og mer spennende prosjekter opp.

Et av disse er Valle Wood, som skal ligge sentralt på Helsfyr i Oslo, og blir på 6700 kvadratmeter fordelt på 7 etasjer. Byggingen er allerede godt i gang etter at det første spadetaket ble tatt i juni.

– Oslo er en av de få europeiske hovedstedene som nesten ikke har høyhus i tre. Det er et paradoks at Oslo har lavere tetthet av høye trehus enn både London, Milano, Berlin og Paris, sa Orskaug. (Foto: Byggmesteren)

Med kledning i tre vil Valle Wood være et varmt og innbydende bygg i et raskt voksende område på Valle ved Helsfyr. Spesielt på innsiden vil det være meget synlig at dette er et særegent bygg med overflater og bærende konstruksjoner i massivtre.

– Det blir god takhøyde med 3,43 meter i kontoretasjene og mye synlig treverk. Dette gir ikke bare en visuell effekt, men massivtre er bærekraftig og sørger samtidig for et meget godt inneklima, sier utleiesjef Bent Roar Ekse i NCC Property Development.

Lave vedlikeholdskostnader

Et annet viktig, men lite omtalt aspekt ved et massivtre-bygg som Valle Wood, er det vedlikeholdsmessige.

Thomas Orskaug, som nylig byttet beite fra Treteknisk Institutt til Aanesland Limtre, har studert en rekke bygg i inn- og utland og har meget positive nyheter å komme med, både for utbyggere, leietagere og investorer.

(Illustrasjon: NCC)

– Erfaringer fra eksisterende prosjekter viser at man har ekstremt lite vedlikehold på bærende trekonstruksjoner og -overflater. For både utbyggere og leietagere over tid er det kroner å spare, slår Orskaug fast.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *