Opplæringen er mye mer engasjerende enn kjøreskolen, forsikrer ambassadør og rallycrossfører Andreas Bakkerud.

Vil lære unge å kjøre for livet

20 drepte og 86 hardt skadde unge i trafikken i fjor, er den dystre bakgrunnen for et nytt opplæringsprogram som Ford Motor Norge og If lanserte fredag.

Ford Driving Skills for Life er for ungdom i alderen 18-24 år.
– Jeg har sett hvordan unge sjåfører både lærer mye og har det gøy på arrangementene til Ford Driving Skills for Life andre steder i verden, sier rallycross-esset, Andreas Bakkerud.

 

Engasjerer mer enn kjøreskolen

– Opplæringen er mye mer engasjerende enn på kjøreskolen, og jeg anbefaler alle å søke om en plass. De får garantert en kjempedag. Du blir utfordret på alt fra fart til distraksjon og får prøve utstyr som simulerer både narkotikabruk, promille og bakrus.

På banen får unge prøve å kjøre i simulert rus, eller mens de surfer på mobilen.

Bakkerud er ambassadør for det internasjonale opplæringsprogrammet, og var selvsagt på plass da det ble lansert på hjemmebane på Rudskogen i dag.

– Det er også opprettet en egen hjemmeside hvor unge sjåfører kan gjennomføre programmet som et nettbasert Online Academy. Her råder vi også foreldrene til å delta. Det beste er å se videoene, besvare spørsmålene etter hver video og å prøve øvelsene i praksis etterpå, sier administrerende direktør Per Gunnar Berg i Ford Motor Norge.

Sender SMS bak rattet

Ifølge en fersk If-undersøkelse, er det nesten dobbelt så mange unge som eldre som sender SMS, surfer eller gjør andre ting med mobilen mens de kjører bil. Mens to av 10 nordmenn oppgir at de gjør dette, er andelen i aldersgruppen 18–29 år hele 39 %.

– Dette er skremmende høye tall, spesielt blant de unge, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge. Å prate i mobiltelefonen, er forbundet med høy risiko for å bli involvert i en trafikkulykke. Sending av SMS og surfing på internett, er enda verre. Dette er blant holdningene vi håper å endre med vårt samarbeide med Ford Driving Skills for Life, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge.

Får kjøre og surfe

Ifølge en gransking av norske dødsulykker mellom 2011 og 2015 som Transportøkonomiske Institutt (TØI) har foretatt, skyldes mellom 2 og 4 % av dødsulykkene uoppmerksomhet i forbindelse med bruk av mobiltelefon.

  • Ifølge TØI er tasting på telefon forbundet med ekstremt høy risiko. Den relative risikoen er fra 22 til 164 ganger høyere om du sender SMS eller på annen måte taster på mobiltelefonen enn den er ved vanlig kjøring.

– Vi har en øvelse på bane hvor de unge sjåførene først kjører en løype med full fokus på kjøringen. Deretter skal den samme ruten kjøres mens de oppdaterer Facebook eller sender en Snap med mobiltelefon. Målet er at de selv forstår at det kan være livsfarlig å fikle med mobiltelefonen samtidig som de kjører. Erfaringen med programmet er så gode at vi er trygge på at opplæringen også vil utgjøre en forskjell i Norge, sier Per Gunnar Berg.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *