Hørselsskader utgjør halvparten av meldingene til Arbeidstilsynet om yrkessykdom. Hos Auto XL i Skien har de fått bedre arbeidsmiljø med lydisolering i taket. (Foto: Glava)

Lydisolerte til bedre arbeidsmiljø

Hos AutoXL i Skien har de ansatte i verkstedhallen fått en mye bedre arbeidshverdag med lydisolerende himlinger. Nå kan gutta faktisk prate sammen igjen!

– Jeg var spent på hvor stor forskjell det egentlig ville bli. Men det er en helt annen verden, og en himmelvid forskjell fra før de lydisolerte. Helt konge!, sier mekaniker Stig Orekåse.

Ble aldri stille

Inne i den nesten 1000 m2 store verkstedhallen var de ansatte plaget med maskin- og verktøylyder i rommet. Med 20 løftebukker, der like mange mekanikere jobber med sine luftverktøy, ble det ”aldri” stille.

Lydene forble i rommet som gjenklang lenge etter at operasjonene var avsluttet.

– Vi bruker spesielle typer verktøy, og noe av det var forferdelig støyende. Det gikk nesten ikke an å prate her inne, og alle gikk med øreklokker hele tiden. Vi ble koko i hodet bare av pipingen fra en lift, sier Orekåse.

Venus A plater rett i taket

Verkstedet i Skien er ikke alene om å ha utfordringer knyttet til støy. I Norge utgjør hørselsskader halvparten av meldingene til Arbeidstilsynet om yrkessykdom. Hørselstap som skyldes støy på arbeidsplassen er også den vanligste yrkesskaden i Europa.

Halvor Berg, distriktssjef  i GLAVA®, så raskt verdien av å lydisolere hele taket da han besøkte verkstedet. Jobben ble utført av Grubbe Bygg, som rigget til med tre lifter for å nå opp til det åtte meter høye taket. verkstedhallen ble ryddet for biler.

I løpet av to dager ble det montert GLAVA Venus A himlingsplater som absorberer lyden.

 

Rimelig produkt med enkel montering

– Mange tenker at et slikt tiltak vil koste veldig mye penger. Men dette er et rimelig produkt, med rask og enkel montering der platene limes rett i taket. Det er en investering i arbeidsmiljø, der effekten oppleves veldig sterkt av de som er i miljøet hver dag, sier Halvor Berg.

For byggmester Jon Kristian Grubbe var det en ny erfaring å lime platene rett i taket, som attpåtil var så høyt over bakken. Han gjorde sin egen før- og etter-test og ble slått av den umiddelbare effekten.

– Jeg sto ved inngangen og slo to hammere sammen. Før vi monterte platene var det ikke til å stå i ro å høre på. Nå kommer det bare et lite ”popp”, sier Grubbe.

Støy og sikkerhet

Halvor Berg mener få er klar over hvor viktig del lyden er i det totale arbeidsmiljøet. Ifølge Arbeidstilsynet handler støy ikke bare om skader på hørselen, men virker inn på flere områder og kan derfor være helseskadelig selv om det ikke fører til hørselstap.

– Det har også med sikkerhet å gjøre. Som på verkstedet der biler kjøres inn og ut og det er mange maskiner i sving. Det er et risikabelt miljø, og om alle går med øreklokker hele tiden får du ikke med deg alt som skjer rundt deg.

Arbeidstilsynet bekrefter at støy også øker risikoen for ulykker, både fordi det gjør det vanskeligere å høre og forstå signaler riktig, at man blir distrahert og at økt stressnivå på grunn støy øker sjansen for at man gjør feilvurderinger.

– Ja, nå kan vi faktisk prate sammen igjen, sier mekaniker Stig Orekåse.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *