Shake hands: Prosjektleder Tobias Ingeroth i Buskerud Blikk har installert Norges først GradeRoof fra Elling Wirum i selskapet Grade Floor AS. (Foto: Grade Floor)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Bygger trakt på taket

Buskerud Blikk har installert det første GradeRoof-taket som former en bortimot perfekt trakt mot sluk på flate tak.

Norske Grade Floor AS har fått sitt gjennombrudd i Norge på taksystemer. Med taksystemet kan takentreprenører fordoble leveransene med samme mannskap, skriver produsenten i en pressemelding.

GradeRoof er for alle typer bygninger med flatt tak inkludert boliger og industri- og forretningsbygg.

Markedet for systemet er mange hundre tusen kvadratmeter per år bare i Norge og Sverige, mener selskapet.

– Målet er å effektivisere arbeidet til takentreprenøren og samtidig gi byggherren et tak med lengre levetid og lavere drifts- og vedlikeholdskostnader, sier markedskoordinator Elling Wirum i Grade Floor.

Norsk kapital

Bjørn Sund er styremedlem i selskapet. Idéen er svensk, men gründerne måtte til Norge for å finne investorer som våget å bringe idéen til markedet.

GradeRoof ble for første gang installert i fullskala i Stockholm i mai 2016. I Norge har Buskerud Blikk i høst brukt systemet på et bygg i Åmot kommune som har både tak og terrasser med slukløsninger.

– Fallet på GradeRoof kan sammenlignes med fireveisfall, hvor det ofte er mye tilpasning for føre vannet riktig. Med dette nye taksystemet er det null tilpasning, men tilstrekkelig å følge merkingen. Det går raskt å legge, sier prosjektleder Tobias Ingeroth i Buskerud Blikk.

Styremedlem Bjørn Sund og markedskoordinator Elling Wirum i Grade Floor i selskapets showroom i Ski utenfor Oslo. (Foto: Grade Floor)

Etter erfaringene i Åmot har taktekkerfirmaet plassert nye ordre.

GradeRoof representerer et helt nytt konsept og har vakt mye interesse. Konkurrerende taksystemer er typisk basert på kloss- og kilesystemer som skaper ujevnt fall, renner og renndaler. Mye tid kan gå med til å beregne riktig kombinasjon av kiler av standard EPS-elementer. Dessuten er det risiko for at skitt, vann og is blir liggende.

 

Ned i trakten

– Vann fryser og tiner i gjentatte sykluser i vinterhalvåret. Prosessen og bevegelsene blir sammenlignbart med sliping på det tekniske belegget. Resultatet blir økte drifts- og vedlikeholdskostnader, sier Elling Wirum i Grade Floor.

Grade Floor AS har utviklet tak- og gulvplater i EPS med innebygd, sirkulært fall. Med platene kan fall bli etablert på brøkdelen av vanlig tidsforbruk og med trygghet for at vannet renner rett i sluk.
På bad, vaskerom og andre våtrom legges GradeFloor-platen med hull for sluk først og deretter de øvrige platene, som håndverkeren kan skjære til med sag eller kniv. Når sluket blir plassert på midten, holder systemet til et areal på 14*14 meter og det går naturligvis an å ha flere sluk i rommet.

– I en trakt renner alt rett ned i hullet. Derfor bygger vi en trakt på taket som fører alt vannet rett ned i sluket. På denne måten øker vi levetiden og reduserer service- og vedlikeholdskostnader.

Taksystemet har vesentlig færre elementer enn konkurrerende systemer. Elementene gir et så godt som perfekt, sirkulært fall med ulike helningsgrader. Fallet er konstant fra element én til element to til tre osv.

Systemet kommer i dag med elementer som gjør det mulig å bygge store, traktformete overflater som retter vannet mot gesims eller ett eller flere sluk på taket. Systemet er utformet fleksibelt for å kunne føre vannet riktig uavhengig av takets form og design.

Levere mer med samme bemanning

– I og med at GradeRoof er lett å legge, forenkler det også utlegging av steinull og papp. Det blir mindre kapp, gjæringer og svinn, sier Wirum.

– Erfaringene viser en sterk produktivitetsøkning i selve byggeprosessen. Med systemet vil takentreprenører kunne påta seg mange flere oppdrag med samme personalressurser. Produktivitetsøkningen i byggeprosessen vil styrke entreprenørens konkurranseevne i anbudsprosesser, sier han.

 

Fakta om Grade Floor:

Historien startet for ca. åtte år siden med stockholmeren Tord Sjöden som hadde lang erfaring med roboter og varmetrådsmaskiner for EPS-industrien. Han hadde merket seg at vann ofte kommer på avveie på baderom med tilhørende høye kostnader til utbedring og reparasjoner.

Dette ga ham for idéen om å utvikle et baderomsgulv i EPS-plater med perfekt sirkulært fall mot sluk. Idéen ble patentert. Senere ble gulvkonseptet GradeFloor videreutviklet til GradeRoof. En avansert, fireakslet robot skjærer til GradeRoof-skivene.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *