(Illustrasjonsfoto: Dag Solberg)

HMS-kort stenger for innleie

Vikarbyrå frykter de nye reglene for HMS-kort i bygge- og anleggsbransjen.

Det skriver bedriften InterPersonell i en pressemelding.

Les også: Nye tiltak mot sosial dumping

Skaper forsinkelser

– Arbeids- og sosialdepartementet varsler at de har sendt til høring forslag om at det ikke lenger skal være lov til å starte et arbeid uten HMS-kort i bygge- og anleggsbransjen. HMS-kort er et bevis på at de ansatte er registrert i arbeidsgiverregisteret, samt at de har et norsk personnummer eller et midlertidig personnummer.

– Per i dag kan man stille til arbeid før HMS-kortet er utstedt, så lenge man har søkt om det eller man har søkt om skattekort. Om forslaget blir vedtatt, vil det i følge Interpersonell føre til problemer for bransjen, skriver selskapet.

 

Kan ta en måned

For et firma som Interpersonell som er i vekst og som har 120 ansatte fra EØS land, vil dette bli et problem da de med jevne mellomrom har behov for å ta inn nye folk fra EØS land med spesiell kompetanse.

Med nye regler vil de kun ha muligheten til å velge mellom de arbeiderne som allerede har jobbet i Norge, da det kan ta en måned fra en som ikke har jobbet i Norge før mottar et jobbtilbud til han mottar HMS-kortet og kan begynne å arbeide.

Med en så lang ventetid for å kunne begynne å jobbe vil som oftest jobben være borte når papirene er klare. Reglene fører dermed til et stengt arbeidsmarked, noe som i følge Interpersonell ikke er i tråd med EØS-avtalen.

– Vikarbyråer som Interpersonell er ofte inngangsporten for folk i bygge- og anleggsbransjen til norsk arbeidsliv, og vi håper derfor ikke dette blir en realitet da både vi og Norge, samt de som ønsker å arbeide i bygg og anlegg i Norge, vil tape på dette, sier Kim Angermann, salgssjef i Interpersonell.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *