Kravene til sentralt godkjente foretak skjerpes fra nyttår. (Foto: Dibk)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Sentral godkjenning stenger midlertidig for søknader

14. desember stenger Direktoratet for byggkvalitet midlertidig for mottak av søknader om sentral godkjenning. Fra 5. januar kan bedrifter søke på nye vilkår og få nytt godkjenningsmerke.

– På grunn av de nye vilkårene som trer i kraft 1. januar 2016, må vi gjøre større endringer i vår nettbaserte søknadsløsning for sentral godkjenning, sier avdelingsdirektør Steinar Fretheim i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Les også: Skjerpet sentral godkjenning

Siste frist for å søke på gammel ordning

– Det er betydelige endringer som skal gjøres i løsningen for å få inn de nye vilkårene. Vi har derfor valgt å stenge systemene for alle inngående søknader for å sikre at den nye løsningen skal fungere godt. I tillegg til å tilpasse de nye vilkårene har vi også hatt en full gjennomgang av hele løsningen for å øke brukervennligheten og gjøre det enklere å søke, sier Fretheim.
Siste mulighet for å søke om sentral godkjenning før de nye vilkårene innføres, blir søndag 13. desember. Etter dette stenger DiBK for mottak av søknader.

Også søknader som sendes med post eller e-post, må være sendt til direktoratet innen samme dato for å kunne vurderes etter gammel ordning.

 

Ny ordning fra nyttår

Kravene til sentralt godkjente foretak skjerpes fra nyttår. Fra 2016 skal nye tilleggsvilkår bidra til å sikre lovlydig drift og dermed styrke sentral godkjenning som virkemiddel for kvalitet. De nye seriøsitetsvilkårene innebærer at bedriftene må oppfylle lovpålagte krav knyttet til blant annet betaling av skatt og merverdiavgift.

– Dersom du skal endre eller fornye din sentrale godkjenning, anbefaler vi at du venter til den nye ordningen er på plass. Fra tirsdag 5. januar 2016 kan du søke om sentral godkjenning på nye vilkår, fortsetter Fretheim.

Forslag til endring av kriteriene for å få sentral godkjenning hadde høringsfrist 30. september. Kommunal- og moderniseringsdepartementet vurderer nå høringsinnspillene og vil fastsette de endelige vilkårene som vil gjelde fra 1. januar 2016.

Nytt godkjenningsmerke

Som en del av den nye ordningen, kommer også et helt nytt godkjenningsmerke.

– Sentral godkjenning vil fortsatt være en frivillig kvalitetsordning som beskriver bedriftens kompetanse gjennom dokumentert utdanning og praksis, og at den har et system for kvalitetssikring. Ved å ha sentral godkjenning basert på de nye seriøsitetsvilkårene viser bedriften at den oppfyller lovpålagte krav knyttet til betaling av skatt og merverdiavgift. Bedrifter som blir sentralt godkjent i 2016 skal bruke det nye godkjenningsmerket, avslutter Fretheim.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *