Hordaland har en stor og variert samling kulturbygg som nå får hjelp, her Havråtunet. (Foto: Nasjonalt museumsnettverk)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

120 ekstra millioner til kulturbygg

– Dette vil gi arbeid til en rekke håndtverkere og entreprenører i Hordaland, sier stortingsrepresentant Ove Trellevik.

Når statsbudsjettet for 2016 legges frem i Stortinget i oktober, kan Hordaland vente seg en anselig ekstra støtte til kulturhistoriske bygninger i landsdelen, skriver Bergensavisen.

Stort behov

En av mange som har kjempet for bevilgningen er stortingsrepresentant Ove Trellevik (H).

– Som tidligere medlem av styret i Museum Vest, kjenner jeg godt til at den museale verden har stort behov for ressurser. Historisk sett blir ikke disse ofte prioritert, og museumene når sjelden opp i kampen om de store summene, sier Trellevik til BA.

Han synes også det er kjekt at midlene kommer mange håndverkere i Hordaland til gode.

– Dette vil gi arbeid til en rekke håndtverkere og entreprenører i distriktet, og disse tiltakene kan settes i gang umiddelbart når budsjettet er i havn, sier Trellevik.

 

Disse kulturbyggene får ekstra støtte i 2016

Bymuseet i Bergen, Bergen kommune: Museet mottar åtte millioner kroner og har totalt 100 kulturhistoriske bygninger i Bergen, inkludert byggsamlingen ved Gamle Bergen og en rekke antikvariske hus i sentrum, som den gamle brannstasjonen og St. Jørgens Hospital.

KODE, Kunstmuseene i Bergen: Museet mottar 1,3 millioner kroner og har totalt 17 kulturhistoriske bygninger i Bergen, deriblant Ole Bulls hjem Lysøen, som museet forvalter på vegne av Fortidsminneforeningen, Edvard Griegs hjem Troldhaugen og Harald Sæveruds hjem Siljustøl.

Museumssenteret i Hordaland, Bergen kommune: Museet mottar ni millioner kroner og har totalt 113 kulturhistoriske bygninger nord for Bergen, deriblant Havråtunet i Osterøy kommune, med røtter tilbake til bronsealderen. Museumssenteret i Hordaland er et kompetansesenter innen bevaring og utfører relaterte tjenester for alle museene i Hordaland.

Hardanger og Voss museum, Kvam kommune: Museet mottar 10,5 millioner kroner og har totalt 130 kulturhistoriske bygninger i indre del av Hordaland, deriblant Borgstova og Agatunet, Hardanger folkemuseum samt Kvam og Granvin bygdemuseer. Hardanger og Voss museum er regionsmuseum for de sju hardangerkommunene Eidfjord, Granvin, Jondal, Kvam, Odda, Ullensvang, Ulvik og Voss, og driver i tillegg et nasjonalt senter for fartøyvern i Norheimsund. Administrasjonen holder til i Kvam.

Museum Vest, Bergen kommune: Museet mottar 3,6 millioner kroner og har totalt 45 kulturhistoriske bygninger i og ved Bergen samt ute i Øygarden, deriblant med Herdla fort og Fjell festning. Museum Vest fungerer som et regionmuseum for kommunene Austevoll, Sund, Fjell, Øygarden, Askøy og på noen felt også for Bergen. Administrasjonen holder til i de gamle Sandviksbodene i Bergen.

Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum, Odda kommune: Museet mottar 2 millioner kroner og har totalt 25 kulturhistoriske bygninger knyttet til industrien i Odda kommune, de fleste i Tyssedal.

Sunnhordland museum, Stord kommune: Museet mottar 3,9 millioner kroner og har totalt 49 kulturhistoriske bygninger i Sunnhordland, deriblant Ådlandsstova fra rundt år 1400, Sæbøtunet i Etne og Gjerdetunet i Mauranger samt Halsnøy kloster i Kvinnherad kommune. Regionen omfatter de syv kommunene Bømlo, Etne, Fitjar, Kvinnherad, Stord, Sveio og Tysnes. Administrasjonen holder til i Stord.

Den Nationale Scene: Hordaland Den Nationale Scene, vedlikehold fem millioner kroner. Regjeringen har satt i gang en konseptvalgutredning for å utrede ulike alternativer for rehabilitering og utvikling av Den Nationale Scene. En tilstandsanalyse viser at det er behov for akutt vedlikehold og sikring av teaterbygningen, dette gjelder bl.a. skader knyttet til fukt, råte og korrosjon. Regjeringen foreslår derfor et ekstraordinært vedlikeholdstilskudd på 5 mill. kroner til akutte, konseptuavhengige tiltak.

Baroniet Rosendal, Kvinnherad kommune: Museet mottar 1,3 mill. kroner og har totalt 16 kulturhistoriske bygninger i tilknytning til det praktfulle slottet som sto ferdig ved Hardangerfjorden i år 1665.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *