Svenskene doblet boligbyggingen

I 2016 regner de med å bygge 50 000 boliger. Men det trengs mange flere.

Boligbyggingen øker kraftig i nabolandet. I år påbegynnes 47 500 boliger og neste år over 50 000, viser Boverkets prognoser ifølge Dagens Byggeri.

Tar fart

I 2013 fikk Sverige virkelig fart på boligbyggingen og tempoet økte i fjor da byggeindustrien i landet igangsatte 40 000 boliger. I Stockholm og blant større kommuner utenfor storbyene har antall igangsatte boliger blitt fordoblet de to siste årene. Boverket forventer at veksten fortsetter fremover.

– Vi forventer en betydelig økning i boligbyggingen i Gøteborgområdet og Stockholm, sier boliganalytiker Hans-Åke Palmgren i Boverket.

 

Rimeligere boliger

Svensk byggeindustri lykkes også med å igangsette et stort antall rimeligere utleieboliger, og Boverket spår at 20 000 nye utleieboliger igangsettes i 2016. Veksten vil også merkes innen borettslag og småhus.

Økningen betyr at totalt 90 000 nye boliger ferdigstilles i 2015 og 2016. Det er den høyeste byggetakten på 20 år i Sverige. En økning som Norge også kunne trengt.

For selv med dagens vekst ser svenskene at dette ikke er nok.

– Befolkningen har vokst raskt siden 2006 og i de nærmeste årene forventes tilveksten å øke ytterligere. Selv om byggingen øker så dekker dette ikke behovet. For å møte befolkningsveksten hadde det vært nødvendig å bygge ca 70 000 boliger hvert år frem til 2020, sier Palmgren.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *