Hovedbygningen til Andvord gard i Lom er nå som den var i 1840. (Foto: Stokk & Stein)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Bygg og Bevar-prisen til Stokk & Stein

Siden 1997 har årets prisvinner utført 80 restaurering- og rehabiliteringsprosjekter og oppført 100 hus.

Prisen ble delt ut om kvelden den 5. desember på Næringslivets hus i Oslo.

En særs verdig vinner

Bedriften har siden oppstarten tatt godt vare på og formidlet tradisjonelt håndverk av høy kvalitet, og bidratt til restaurering og rehabilitering av svært mange bygg, både lokalt i Gudbrandsdalen, nasjonalt og internasjonalt.

Juryens leder, Sjur Mehlum fra Riksantikvaren, jurymedlem Jørgen Leegaard fra BNL,Haakon Laastad for Betong Consult, malermester Ole Andreas Klaveness fra Klaveness, Jan Chrisetensen og Sverre Sørumgård fra Stokk & Stein og jurymedlem Kari-Marte Frøyset redaktør i Norske Hjem. (Foto: Bygg og Bevar)
Juryens leder, Sjur Mehlum fra Riksantikvaren, jurymedlem Jørgen Leegaard fra BNL,Haakon Laastad for Betong Consult, malermester Ole Andreas Klaveness fra Klaveness, Jan Chrisetensen og Sverre Sørumgård fra Stokk & Stein og jurymedlem Kari-Marte Frøyset redaktør i Norske Hjem. (Foto: Bygg og Bevar)

Stokk og Stein er en flott ambassadør for praktisk kulturminnevern, og har alltid fokus på gode løsninger i samsvar med bygningens stil, alder, konstruksjon, materialbruk og lokale egenart.

Bedriften deltar også i moderne prosjekter som her på Sognefjellet. (Foto: Stokk og Stein)
Bedriften deltar også i moderne prosjekter som her på Sognefjellet. (Foto: Stokk og Stein)

Hjelper unge videre

Stokk og Stein har tatt inn mange lærlinger og er medlem av Norges Byggmesterforbund.

I 2014 har de tatt inn en ny lærling, samt en hjelpearbeider som tar sikte på å ta fagbrev når han har tilstrekkelig erfaring. De har over lang tid hatt et tett samarbeid med Riksantikvaren og har etter hvert bygget opp en kompetanse som er både ettertraktet og unik.

Fra læring til praksis

Mathias Øvsteng skrev dette om Stokk og Stein i Norsk Kulturarv (2005):

«Dette er historia om tradisjonsboren kunnskap som vart løfta ut frå undervisning til praktisk arbeid – frå kunnskap til kompetanse. Etter Reform ’94 vart påbyggingsåret VK2 borte frå tømrarfaget, og laftelina ved Lom vidaregåande skule i Gudbrandsdalen vart nedlagd.

Det var da ressurspersonar snudde pessimisme til optimisme: Tømrarlærarane Sverre Sørumgård og Edvin Espelund gjekk saman med fire tidlegare elevar og etablerte bedrift (…)

Fra arbeidet med Ringebu stavkirke. (Foto: Stokk og Stein)
Fra arbeidet med Ringebu stavkirke. (Foto: Stokk og Stein)

Eitt av særtrekka ved firmaet er at dei dekkjer nær sagt alle sider av utfordringane ved konstruksjon og bygging, blant anna ved at fleire av dei er gode fjellklatrarar. Det er ikkje for ingenting dei er mykje etterspurte i samband med vanskelege utfordringar i samband med for eksempel vøling av kyrkjer, bygging av bruer og tilstandsrapportar av ulikt slag.«

 

Byggmesteren stiller seg i køen og gratulerer med vel fortjent pris til alle ansatte i Stokk & Stein AS.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *