I Trondheim er nesten hver 6. innbygger en student så nye og bedre boliger betyr mye for byens utvikling. (Illustrasjon: MDH Arkitekter/SiT)

Massiv studentby på Moholt

Bildereportasje: – Fordelene med å bygge i massivtre er så mange, sier tre-entusiastene som prosjekterer den nye delen av Trondheims studentby.

Moholt studentby er blitt 50 år gammel, og nå er arbeidet med å utvikle studentbyen for de neste 50 årene i gang. Prosjektet Moholt 50|50 skal bidra til en attraktiv og robust studentby for mange av byens 34.000 studenter.

Trinn- og trevis

Fra før av er Moholt kjent for sine studentbygg og det blir viktig å skape nye bygg som står seg godt med de gamle. Første del av utviklingen av studentbyen er kalt Tun og tårn – her blir det studentboliger i punkthus som rammer inn en felles allmenning.

Et avde fem  studentbyggene på åtte etasjer.
Et av de fem planlagte studentbyggene på åtte etasjer. (Illustrasjon: MDH Arkitekter/SiT)

Boligene planlegges av MDH Arkitekter sammen med Arne Henriksen Arkitekter AS og MASU Planning, etter en arkitektkonkurranse for ferske arkitektfirmaer

Arbeidet med en reguleringsplan er satt i gang, samtidig som samskipnaden er godt i gang med prosjektering av det første byggetrinnet. Dette vil inneholde ny barnehage, flere studentboliger samt ulike former for aktivitetslokaliteter. Byggestart er allerede i januar 2015.

(Illustrasjon: MDH Arkitekter/SiT)
(Illustrasjon: MDH Arkitekter/SiT)

Fra stål til tre

I løpet av året er prosjektet videreutviklet i samarbeid med MDH og iTRE og byggemetoden er nå endret fra stål/betong/tegl til massivtre i alle bærende konstruksjoner.

Til Skog.no forteller forteller Bård Kåre Flem, prosjektsjef kvalitet og Arvid Eriksen Skjervik, prosjekt- og utviklingssjef i Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) at de er glade for trevalget.

En stor allmenning som skal binde sammen det eksisterende Moholt med de nye bygningene og være et attraktivt, tilgjengelig og naturlig samlingssted og uterom for studentbyen og bydelen. Areal ca. 8000 m2 Totalt bygningsareal ca. 24 000 m2 BTA.
En stor allmenning som skal binde sammen det eksisterende Moholt med de nye bygningene og være et naturlig samlingssted og uterom for studentbyen og bydelen. Areal ca. 8000 m2, totalt bygningsareal ca. 24 000 m2 BTA. (Illustrasjon: MDH Arkitekter/SiT)

I august 2014 ble det fremmet en reguleringsplan som omfattet Moholtallmenningen med studentboliger, barnehage og bibliotek/aktivitetshus.

SiT har valgt Veidekke AS som totalentreprenør for en samspillsfase, med sikte på å oppnå et konsept som gir grunnlag for en totalentreprisekontrakt.

 

Stolte av matrialvalget

– På Moholt er det ikke bare konstruksjonen som blir tre-basert. Bærekonstruksjonene er i massivtre, dvs. treplanker som er lagt ved siden av hverandre eller i kryss lagvis og sammenføyd med lim, dybler eller stålstag.

– Dimensjonen er på 3,5 meter x 16 meter i moduler, som blir stablet på hverandre når man bygger. I tillegg til massivtre i bærekonstruksjonene skal vi bruke trebasert isolasjon i 20 cm tykke lag, slik at vi unngår plastfolie i bygget, sier de to i intervjuet.

(Illustrasjon: MDH Arkitekter/SiT)
(Illustrasjon: MDH Arkitekter/SiT)

– All ytterkledning skal også være i tre. Innvendig har vi latt noen av massivtreveggene bli synlige, slik at man får kontakt med treet også her. Når vi først skal bygge i tre ønsker vi også å vise det fram. Vi er stolte av å realisere et så stort prosjekt i tre, sier Skjervik.

De nye tårnene innpasses med eksisterende studentbygg.
De nye tårnene tilpasses eksisterende studentbygg og skaper nye uterom. (Illustrasjon: MDH Arkitekter/SiT)

Likevel synes de to at det er trist at massivtre-elementene må importeres fra Østerrike.

– Med tanke på hvor gunstig det er for klimaregnskapet at CO2 bindes opp i konstruksjonen gjennom hele dens levetid, er det litt synd at elementene må fraktes med bil til Norge.  Det er nesten litt flaut at et land med så mye skog og rikelig tilgang på tømmer ikke har egenproduksjon av massivtre – i alle fall ikke i tilstrekkelig stor skala for et slikt prosjekt, sier Bård Kåre Flem og Arvid Eriksen Skjervik.

 

En kommentar til “Massiv studentby på Moholt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *