I Sverige er det ikke lenger tillatt å bruke åpen flamme under taktekking. (Foto: Protan)

Forbud mot åpen flamme?

Sikkerhetsforskriftene endres og et forbud mot åpen flamme under taktekking av nybygg kan gjelde fra nyttår, sier Prosjektstyret for varme arbeider.

– Det er ingen tvil om at de fleste takbranner starter i forbindelse med bruk av åpen flamme i tekkearbeidet, sier Arild Tømte leder for Prosjektgruppen som består av representanter fra forsikringsbransjen, FNO og Norsk brannvernforening.

Gruppen arbeider med en revidering av sikkerhetsforskriftene, og ser blant annet til svenskenes praksis på området.

Brannutsatt

– Hvorfor skal vi ha forskjellige sikkerhetskrav i Norge og Sverige? Sannsynligvis vil nye forskrifter gjelde fra 1. januar 2015, sier Tømte i et intervju med Protan Takmagasin.

– I Sverige er det forbudt med åpen flamme, i stedet skal flammen være innesluttet av et brennkammer.

Tømte understreker at de er opptatt av at forskriftene følges, ikke hvilket matriale som byggherre benytter i arbeidet.

Alle som arbeider med brennbare matrialer skal som kjent være sertifisert gjennom Norsk brannvernforening. Antallet takbranner har variert de siste årene, men etter at det ble innført kompetansekrav til denne type arbeider i 2001 har det vært en positiv utvikling.

Les også: Sertifikat får doblet pris

 

Unntakene

I dagens sikkerhetsforskrifter fra FNO er det forbud mot bruk av åpen flamme på tidligere tekkede tak. Forbudet mot åpen flamme gjelder likevel ikke ved legging av lag to ved tolags tekking på områder som er mer enn 1 meter fra sluk, gesimser, gjennomføringer, bordkantbeslag og lignende.

Forbudet mot åpen flamme gjelder heller ikke ved tekking på takkonstruksjoner som består kun av ubrennbare materialer på områder som er mer enn 1 meter fra sluk, gesimser, gjennomføringer, bordkantbeslag m.v.

Ved tining av is før omtekking på tidligere tekkede tak, tillates bruk av åpen flamme på områder som er mer enn 1 meter fra sluk, gesimser, gjennomføringer, bordkantbeslag m.v. For fordampning av restvann etter tining av is er det forbud mot bruk av åpen flamme.

Store verdier

Erstatningene etter brann i private boliger og hytter ble i 2013 på nesten 2,5 milliarder kroner. Det innebærer en økning på 13 prosent fra 2012, viser tall fra Finans Norge. 2014 startet med mange branner, hvorav brannene i Lærdal og Flatanger alene utløste 350 millioner kroner i erstatninger.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *