Fortsatt er butikker forpliktet til å ta imot kontant betaling, men med stadig bedre og flere muligheter for kontantfri betaling, bør dette revurderes, mener Forbrukerrådet.

Ønsker å fjerne kontanter

Forbrukerrådet ber Regjeringen vurdere å fjerne kravet til norske bedrifter om å ta imot kontant betaling. Det er sterk mistanke om at mye svarte penger benyttes til kontant betaling, blant annet ved kjøp av byggevarer.

Amanuensis Trond Andresen ved NTNU i Trondheim mener vi godt kan avskaffe mynter og sedler, og gå helt over til elektronisk betaling. – I et slikt system blir svart og kriminell økonomi nærmest umulig, skriver han i en kronikk.

 

Obligatorisk

I dag er det bare kontanter som er obligatorisk betalingsmidler, men bankkort, betaling med apper og SMS, og snart også kontantfri betaling med mobil, gjør at forbrukerrådet mener regjeringen bør se på regelverket. Datatilsynet har tidligere vært skeptiske til avskaffing av kontanter, og partiet Venstre har delt tilsynets bekymring for at Storebror skal kunne følge med på hva du kjøper.

 

Konto i Norges Bank

Trond Andresen minner oss i sin kronikk i Klassekampen på at i dag skjer de aller fleste betalinger allerede elektronisk, via kort eller datamaskin. Han er mindre bekymret for personovervåkning, og mer bekymret over at det systemet som i dag håndterer elektronisk betaling, er i privat eie og at pengene på en elektronisk konto ikke er helt 100 prosent sikre.

Andresen tar til orde for at vi alle skal kunne ha en avgiftsfri konto med avgiftsfrie transaksjoner i Norges Bank, der pengene er 100 prosent sikre. Pengesystemet blir da det bør være, skriver Andresen, en sentral del av en offentlig infrastruktur på linje med helsevesenet, skolen, kollektivtransport og så videre. Så kan de private bankene sørge for organiseringen av utlån.

Med et slikt system blir svart økonomi nær umulig, og det samme blir skattesnyteri.

Les hans tanker om dette i nettpublikasjonen Real-World Economics Review (på engelsk).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *